top of page

Café Torpet - Café och restaurang på landet


Entrén till café och restaurangen Café Torpet utanför Skepplanda i Västra Götaland.
Välkommen till Café Torpet!

Några kilometer utanför det lilla samhället Skepplanda i Ale, Västra Götaland, hittar vi Café Torpet. Mitt ute på landsbygden, bland hästhagar och grönskande natur, dyker skylten och de små stugorna upp. Trots namnet så är Café Torpet mycket mer än bara ett café. Här finns restaurang, B&B med vandringspaket och på somrarna öppnas gårdsbutiken upp och det anordnas musikevenemang. I juli kommer till exempel Brolle stå på den här scenen under sin turné “En hyllning till Vreeswijk”.

En lantlig scen på Café Torpet utanför Skepplanda i Västra Götaland.
Scenen där artister som Uno Svenningson och Smith & Thell har uppträtt.

Jag besökte Café Torpet en solig dag i början av maj, precis innan öppning och innan sommarsäsongen riktigt dragit igång.

Café Torpets ägare Johnny fäller upp ett paraply på en uteservering.
Ägaren Johnny ställer iordning inför dagen.

Från loppis till...

Johnny och Yvonne köpte det lilla torpet 2014 och mycket har hänt sedan dess. Allt började med en loppis i garaget och försäljningen av kaffe & bullar gav mersmak. Idag driver Johnny själv Café Torpet, med stor hjälp av sin sambo Nettan och den fantastiska personalen, och det är inte mycket som är likt huset han köpte för snart 10 år sedan. Det pågår alltid något projekt och chansen är stor att man får upptäcka något nytt nästa gång man är på besök. En stor scen har byggts, flera nya byggnader och mysiga uteplatser har tillkommit, i huset finns ett fullstort restaurangkök och garaget har blivit ett café. Allt knyts ihop i en lantlig och avslappnad stil.

En uteplats med matbord i en paviljong i lantlig stil på Café Torpet utanför Skepplanda i Västra Götaland.
Terracotta-terassen, en av alla mysiga uteplatser på serveringen.
Bord och stolar på Café Torpets uteservering.
Den lugna uteserveringen innan öppning.
Jordkällare på Café Torpet som bidrar till en lantlig känsla.
De har bevarat många charmiga gamla detaljer, som den här jordkällaren.

När jag kommer dit, en stund innan öppning, är allt lugnt och jag kan välja och vraka mellan alla sittplatser. Det är en stor kontrast mot när det är evenemang och stället fylls av människor.

Café & restaurang

Cafédisk och monter med smörgåsar och bakverk på Café Torpet utanför Skepplanda i Västra Götaland.
Det gamla garaget har blivit ett mysigt café.
Nettans toscakladdkaka på Café Torpet utanför Skepplanda i Västra Götaland.
I caféet kan man bland annat köpa Nettans Toscakladdkaka.

Här hittar man en mix av lokalbor, de som stannar till på genomresa och långväga gäster som bokat något av Café Torpets boenden. Det ordnas även konferenser, bröllop och fester. Jag förstår varför man väljer att stanna till här. Naturen är fantastisk och det är svårt att inte njuta av en måltid i lugnet vid Grönån.

Bro med staket som leder till utkanten av Café Torpet.
Passa gärna på att ta en promenad runt omgivningen.

Vandra & bo

Jag blir lite extra nyfiken just på naturen och omgivningarna. Pilgrimsleden går precis i närheten och ett av Café Torpets boenden, Smedjan, ligger precis invid leden en knapp mil från Café Torpet. Bokar man ett vandringspaket får man en helhetsupplevelse med boende och mat. Vandringen, som går mellan Café Torpet och Smedjan, tar ungefär två timmar och är inte särskilt utmanande och fantastiskt vacker. Jag får höra att många reser hit för att upptäcka djurlivet, som är väldigt rikt i området. Det förvånar mig inte. Jag har vid flera tillfällen åkt förbi i skymning och fått känslan av att ha hamnat mitt i en Disneyfilm när jag mötts av djurflockar så stora att jag undrat om det aldrig ska ta slut.

En röd stuga med vita knutar och en liten uteplats i utkanten av skogen, med garage  och jordkällare vid vardera sida om sig.
Det lilla torpet Smedjan, en knapp mil från Café Torpet.

Jag stannar till vid Smedjan, som är slutmålet för vandringen. Där möts jag av en liten söt stuga inbäddad i idyllen, men det är först när jag går runt till baksidan som jag förstår vad som är höjdpunkten här. Jag tittar ner i en liten dal. En trappa leder ner till en brygga och jag blickar ut över spegelblankt vatten. En båt ligger uppdragen på land bredvid. Vattnet forsar vidare i en bäck med små porlande vattenfall och överallt mellan träden breder ett hav av vitsippor ut sig. Det är nästan överväldigande vackert och ingen bild kan göra känslan här rättvisa.

Stentrappa ner mot en liten, lugn sjö, där det finns en liten brygga med vitt staket precis vid Pilgrimsleden i Hålanda.
Den smala trappan leder ner till vattnet och en avskild brygga.
Den lilla bryggan och trappen mot Smedjan, sett från Pilgrimsleden i Hålanda.
Vy upp mot Smedjan från Pilgrimsleden.

Pilgrimsleden

Precis bakom stugan går Pilgrimsleden som bjuder på fantastisk vandring. Ett bonustips är att stanna till vid det gamla, bevarade sågverket som ligger granne med Smedjan.

Stig vid pilgrimsleden i Hålanda, vid en liten bäck, under våren då vitsipporna blommar.
Precis nedanför Smedjan går pilgrimsleden, som i maj badade i vitsippor.
Pilgrimsleden vid Hålanda som badar i vitsippor under våren.
Hav av vitsippor vid Pilgrimsleden.
En lugn sjö vid Pilgrimsleden i hålanda, med en båt som ligger uppdragen på land.
Den lilla sjön precis nedanför Smedjan, med ett lugn som är svårt att beskriva.

Att våga satsa på landsbygden

Jag tänker att det måste vara en sådan lyx att sitta på altanen på den lilla stugan och blicka ut över detta och det slår mig hur mycket jag uppskattar sådana här små pärlor. Alla företagare som vågar dra igång projekt på landsbygden, som uppmuntrar till och gör det lättare att ta sig ut i naturen och bort från städerna en liten stund. Det är speciellt att se en konsert omgiven av grönska jämfört med i en arena och det är verkligen en lyx att kunna dra på sig morgonrocken och blicka ut över en sjö täckt av dimma och en omgivning badandes i vitsippor, även om det bara är för en helg.


Hitta till Café Torpet

Med kollektivtrafiken tar det ca en timme från Göteborg. Ta pendeltåg-Västtågen Göteborg-Älvängen från Göteborgs Central till Älvängen Resecentrum. Där byter du till buss 434. Kliv av vid Slittorp övre.

Åker du bil slår du lättast in adressen "Café Torpet Slittorp Marielund 300, 446 92 Skepplanda" på GPS:en.


Har du besökt Café Torpet eller någon annan lokal pärla? Dela gärna med dig i en kommentar här under.Comentários


bottom of page