top of page

Besök Gävleborgs Hemesterpärlor

Det finns många fina ställen att utforska i länet. Vi listar 6 platser som vi tycker är värda ett besök under sommaren, men också resterande delen av året. Alla aktiviteter fungerar bra att göra tillsammans med hela familjen och det är mycket man kan lära sig tillsammans på en resa genom Gävleborg. Mycket historia att grotta ner sig i!


Världsarv Anders-Erik

Unescos världsarvslista innefattar "Decorated Farmhouses of Hälsingland" sedan 2012. Erik Andersson fick gården byggd på 1820-talet. Idag drivs gården av familjen Forssell. Det finns flertalet olika salar och rum men inredning från flera olika epoker mellan 1850-1950. Gården drivs nu som ett hotell, konferens, butik och de har ett trädgårdskafé. Väl värt ett besök för att leva i rum med inredning från äldre dar. HÄR kan du läsa mer om detta!

Bildkälla: Annika64


Vålåsberget

Ett väldigt omtyckt utflyktsmål för inte bara boende i området utan även för många turister på hemester och semester. Det är tack vare den fantastiska utsikten som du finner på toppen av berget. Dellenbyden ser väldigt vacker ut från ovan helt enkelt. Ta med dig picknick eller kanske hela stormköket. Det är lätt att fastna en hel dag vid en vacker utsikt.

Bildkälla: Naturkartan


Loos Koboltgruva

Koboltgruvan ligger centralt i Loos. I det vackra naturområdet med en rik natur och vildmark finns gruvan som härstammar från 1700-talets industri. Du får börja din guidade tur med att titta på ett bildspel. Därefter rör ni er ner i gruvan genom att gå i tappor och gångbanor. Det är som att förflyttas 250 tillbaka i tiden, miljön i gruvan är autentisk och atmosfären är ger känslan av er tidsresa. Du kan läsa mer om gruvan och bokningar HÄR.

Bildkälla: Arild Vågen


Locksjön

1600-talet har avvarat en Pärla för oss i Finnskogen. Där kan man tillsammans med en guide leva livet utan elektronik och modern civilisation. Det innebär att aktiviteter så som slöjda, leta skatter i skogen, fiska, laga mat över öppen eld som du själv gör upp och prova på att tillverka kol. Det finns en väldigt intressant kulturhistoria som ni får ta del av genom berättelser från skogsfinnarna. Det går även att prova på att bo i Rökstugan som är byggd för att visa hur skogsfinnarna bodde förr i tiden. Aktiviteterna går att boka mellan juni-september. För att få all information och boka kontakta Mia via e-post: mia.bucht@telia.com

Bildkälla: www.bollnas.se


Dellenbanan

Järnvägen går mellan Ljusdal och Hudiksvall och är ca. 6 mil lång. Vi pratar självklart om att cykla dressin! Du startar din färd på Delsbo station, sedan börjar din långa resa som går genom fantastisk natur, över broar, genom mörka tunnlar och du kan stanna vid vackra sjöar för bad och picknick. Det går att hyra dressiner för 1-2 personer och för 2-3 vuxna. Det går att hyra över halvdagar, heldagar eller 24 timmar. Läs mer om bokning och regler på rälsen HÄR.

Bildkälla: Dellens Vänner


BONUSTIPS

Här slank ett tips från Västernorrland med av misstag. Vi får se det som en bonus!


Merlo Slott

Slottet byggdes för familjen Bürlow att ha som sommarhus. Fredrik Bürlow ägde de största sågverksindustrin i Sundsvallsområdet, han valdes även in som den första stadsfullmäktige i Sundsvall och var utöver Alfred Nobel, Sveriges rikaste man på sin tid. Insidan är idag inte öppen för allmänheten, förutom med bokade guider. Däremot finns det en stor trädgård med i engelsk stil som passar perfekt för att strosa runt och även ta en picknick i området.

Bildkälla: Henrik Sundbom


Har vi glömt ett riktigt guldkorn i listan? Tipsa oss genom att lämna en kommentar eller dela med dig i vår facebookgrupp Hemesterguiden Gävleborg.

Comments


bottom of page