top of page

Att besöka på Hemestern: Museum & Konsthallar

Visst är det fantastiskt kul med historia och konst? Det tycker vi! En perfekt utflykt under en mulen dag i sommar är att gå på museum eller en konsthall. Vi har tittat lite närmre på vilka museum och konsthallar som är gratis och som passar för ett besök av hela familjen - från väldigt liten till stor. Kolla igenom våra 9 tips utspridda i landet!


1. Ekomuseum i Bergslagen

Ett väldigt speciellt museum finner du i Bergslagen, det är nämligen inte bara ett museum utan nästan 70 olika platser som du kan besöka. Ta bilen/buss eller varför inte cykeln mellan de olika platserna. Temat är industrihistoria, och namnet EKOmuseum kommer från det grekiska ordet "oikos" som betyder hushåll eller helhet. Vilket verkligen beskriver den här upplevelsen. I Ekomuseum Bergslagen kan du uppleva allt från världsarvet Engelsbergs bruk och Strömsholms slott, men det finns också gruvor, hembygdsgårdar och smedjor att besöka. Kanske är sommarens mål att besöka alla platser i ekomuseet?


2. Bottarve Museigård

En fantastisk museigård som tar dig tillbaka till 1800-talet. Där kan du se hur husbondeparet Zackris Zackrissin och Christina Larsdotter levde under sin ägandetid. Deras initialer sitter över dörren till huset tillsammans med årtalet 1844. På gården finns det också sommarens utställning som utgår ifrån Allan Cedergrens bok Farlig Kust om fartig som strandat ut med Gotlands socknar, där de strandade hade risk att bli smittade av kolera och på så vis fick sitta i karantän. Spännande! Ta en fika på Bottarve Museigårds kaffestuga och kika runt.


3. Teckningsmuseet

Nordens enda museum för teckningskonst. Inte bara är teckningar ett konstnärligt uttryck, utan också en historisk återblick. Under året visas olika konstutställningar från såväl nordiska som internationella konstnärer. Men också verk ur deras egen samling. De håller även i olika föredrag, konserter, workshopar och pedagogisk verksamhet för skola. Även huset i sig är en arkitektonisk upplevelse, då huset ligger i en gammal brandstation. Teckningsmuseet har också en liten butik för presentartiklar, passa på att ta en promenad i området!


4. Esrange Space Center

Ett obemannat besökscenter som passar perfekt för alla som är intresserade av rymden och arbeten som kretsar kring jorden. Här kan ni kika in i verksamheten och vad som egentligen händer bakom grindarna. Esrange Space Centers mål är göra nytta för jorden i rymden, bland annat genom att hjälpa rymdorganisationer, företag, olika kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden. Väldigt spännande och lärorikt!


5. Wadköping

Vackra trähus och gamla gårdar skildrar Wadköping i Örebro, där den äldre bebyggelsen och stadsmiljö. Det är fantastiskt bara att vandra omkring i Wadköping, men för att göra allt ännu bättre finns det mycket att besöka. Konstutställningar, museum och butiker präglar vistelsen och för barnen finns lekladan och en plaskpool. Det finns även ett flertal andra familjeaktiviteter på plats. Allt man behöver för sommaren, på en plats.


Bildkälla: www.astridsbullerbyn.se

6. Bullerbyn

Ville du, som jag, också leka i Bullerbyn efter att ha läst Astrid Lindgrens böcker Barnen i Bullerbyn när du var liten? Den drömmen kan bli sann, för det går att besöka Bullerbyn i det verkliga livet! Bullerbyn eller Sevedstorp i Pelarne som platsen heter ligger ungefär 15 km från Vimmerby. Här spelades även filmerna baserade på böckerna in. Det finns café, hantverksbod och souvenirbod.

Men framförallt finns ett höloft för barnen att hoppa ner i hö!


7. Sjöhistoriska Museet

Handelssjöfart, sjöförsvar och skeppsbyggeris centralmuseum i Sverige utgör en härlig sommarutflykt för hela familjen. Det finns flera olika aktiviteter för alla åldrar, men utställningarna är en stora stjärnan. Världens främsta modellsamling hittar du här och den hjälper till att berätta historien om handelssjöfart och flottan. Så inte bara häftigt utan även lärorikt. Under loven brukar de ordna extra roliga aktiviteter för barnfamiljer. Sjöhistoriska Museet har Sveriges första havsisbrytare Sankt Erik som bjuder på möjlighet att klättra ombord för att se hur skeppet ser ut.


8. Umeå Energicentrum

Visst är det fantastiskt att lära sig själv och barnen om tekniker som används idag för att hålla igång samhället? Umeå Energicentrum har ett museum om kraftverk som visar historien kring bland annat Klabböle som är ett av världens äldsta kraftverk. Kolla in deras permanenta utställning om energi från forntid till framtid. Men utöver det finns även en äventyrslekplats, hologramrum och ett café. Under sommaren arrangerar de även musikkvällar på deras utescen.


9. Friluftsmuseet Fornbyn

Jag brukar fundera på hur det var att leva i det gamla bondesamhället och nu finns det en plats där du kan få en inblick i hur det hade sett ut. Friluftsmuseet Fornbyn har runt 30 olika byggnader tagna från hela Västergötland och flyttats till samma plats för att ge en rättvis bild av hur det gamla bondesamhället hade sett ut. Det finns ett härbärge, torp, smedja, ladugård och lanthandel. Gårdarna odlar även gammaldags blommor, frukt, grönsaker och kryddor. Håll utkik på sommaren efter olika event som anordnas på plats, bland annat dans kring midsommarstången eller spelmansstämma!

Bildkälla: www.vastergotlandsmuseum.se

Har vi missat något museum eller konstutställning som du värnar om? Tipsa oss gärna här i kommentarerna eller skriv i någon av våra Facebookgrupper.

تعليقات


bottom of page