Alla har vi olika relation till semlan, framför allt till huruvida det ska vara mandelmassa eller vanilj... Vi tänkte att med er hjälp var det dags att reda ut vad som verkligen gäller. Men vi tänkte börja med att ta och gå igenom lite historia av semlan och ta en titt på olika typer av semlor som uppstått genom åren.
Häng med!
Hur uppkom semlan?
Fastlagsbullen kom till inför fastan, man åt en fet och energirik bulle för att kunna hålla sig mätt längre. Först på 1500-talet började semlan formas till att se ut som den gör idag. Då började bullen gröpas ur och ibland kokades den tillsammans med grädde och smör, och fyllde den sedan bullen med den kokade röran.
Under 1700-talet tillkom även hetväggen. Det innebar att man la bullen i en skål och fyllde den med varm mjölk för att sedan äta. 1850-talet kom med ytligare en utveckling för semlan, då den började fyllas med mandelmassa, ändock serverades den i en skål med varm mjölk. Utvecklingen fortsatte i slutet av 1800-talet, då semlan började se ut som dagens semla. Det blev då vanligare att man stoppade brödet med mandelmassa och grädde. När mandelmassan kombinerat med grädde kom in i bilden började kaféer sälja semlor, då utan den varma mjölken. Den traditionella semlan som vi ser idag började bli populär.
Olika varianter av semlor
Vetebulle kryddad med kardemumma fylld med mandelmassa och grädde är den traditionella semlan i Sverige. Fastlagsbullen ser dock olika ut beroende på vilket land man befinner sig i. På Island består semlan av en deg utan jäsningsmedel och fylls med sylt och grädde samt toppas med en chokladöverdrag. Även i Danmark och Norge är det vanligare att bullen fylls med sylt eller vaniljkräm. Hallonsylt är vanligast i Finland, men där går också att få en semla med mandelmassa. Den kan du urskilja då locket dekoreras med mandelflarn.
Den svenska semlan har fått ett uppsving de senaste åren då det började komma nya moderna varianter. 2015 lanserade Mattias Ljungberg: Semmelwrap. En semla i format av en wrap. Han moderna tagning på en semla fick enorm uppståndelse och det skrevs om överallt. Man skulle kunna säga att det var startskottet till den hysteri av nyuppfunna semlor vi kan se idag. Efter Mattias succé kan vi idag njuta av många olika typer av semlor runt om i landet. Man skulle kunna säga att det blivit något av en tävling från år till år om vem som gör den mest moderna, häftigaste och godaste semlan. Några semlor som fått uppmärksamhet på senare år är bland annat: Prinsess-semlan (en sammanslagning av prinsesstårta och semla), Lussesemla (lussebulle kombinerat med semla), Räksemla (en fralla fylld med skagenröra, räkor och ägg), Mumla (munk sammanslaget med semla). Det har också på senare år blivit mer och mer populärt med vaniljkräm i semlan istället för mandelmassa.
Bildkälla: Lindas Bakskola, Victorias Provkök, Matilda Lagar, Jennys Matblogg, Jennys Matblogg. Klicka på namnen för att komma till deras respektive recept.
Vilken är bäst?
Vi har alla olika preferenser och tankar kring hur en semla ska vara. Så vi bad er rösta på i vår Instagram story igår. Mandelmassa eller Vaniljkräm? En gång för alla tycker vi att det var dags att det avgjordes. Resultatet kommer nedan.
Oavsett vilken semla du väljer att avnjuta så tycker vi på Hemesterguiden att den avnjuts bäst ute i naturen tillsammans med någon du tycker om.
Tycker du att resultatet var rätt? Om inte, kommentera här nedan eller diskutera med andra likasinnade i någon av våra regionala Facebookgrupper. Du hittar din region HÄR.
Comments