top of page

9 bakverk med saffran som du bara måste testa i jul!

Det är lätt att fastna i att baka samma gamla julrecept varje år och även om de är goda blir de tillslut lite uttjatade. Testa något nytt i år och du kanske hittar en ny favorit? Vi har samlat våra 9 bästa bakverk med allas favoritjulkrydda här nedanför. Inga är särskilt svåra heller så oavsett om du är en fena i köket eller inte kan du lätt fixa de här bakverken!

Bildkälla: Camilla Hamid, Simona Muntean och Fredrik Nylén.


1. SAFFRANSBOLLAR MED VIT CHOKLAD

Kreatör: Victoria Willén på Victorias Provkök

Julens svar så de klassiska chokladbollarna! Krämiga och söta saffransbollar rullade i kokos perfekta till glöggmyset. Eller varför inte lägga några i en liten cellofanpåse och ge bort i jul? Garanterat uppskattat!


Receptet hittar du HÄR!


2. PEPPARKAKSKRANS MED SAFFRANSKRÄM

Kreatör: Simona Muntean på Cookies and Sweets

En imponerande efterrätt som är barnsligt lätt att göra, vem kunde tro det? Den här lena saffran- och färskostkrämen på de mjuka pepparkaksbottnarna toppade med sockrade lingon och krossad maräng kommer sprida en underbar doft i ditt kök.


Receptet hittar du HÄR!


3. SAFFRANSBLONDIES MED LINGONFROSTING

Kreatör: Camilla Hamid

Nu kanske du är lika fundersam över vad en blondie är som vi var, frukta inte! Det är inte mer konstigt än att det är en brownie fast chokladen är ersatt av något annat. I detta fallet allas favoritjulkrydda saffran. Just denna är toppad med en lingonfrosting gjord på färskost och höjer stämningen vilken dag som helst i jul!


Receptet hittar du HÄR!


4. SAFFRANSMAZARIN MED VIT CHOKLADGRÄDDE

Kreatör: Emma Brink Rask på Brinken bakar

En förstorad saftig mazarin som både är kompakt och fluffig på samma gång. Tillsammans med den vita chokladgrädden och de lite syrliga granatäppelkärnorna blir detta en smaksensation du sent kommer att glömma!


Receptet hittar du HÄR!


5. KLADDKAKA MED LEN SAFFRANSFROSTING

Kreatör: Mattias Celinder på @kostymbagaren på Instagram

En kladdkaka i juleskrud. God, enkel och lättbakad med stor wowfaktor! Det går alldeles utmärkt att göra den dagen innan och se till att inte grädda den för länge så den blir så där krämig och kladdig.


Receptet hittar du HÄR!


6. CHEESECAKE I GLAS MED SAFFRAN

Kreatör: Fredrik Nylén på Fredriks fika

En superenkel efterrätt som samlar allt som hör julen till: pepparkakor, saffran och lite grädde. De frysta och sockrade lingonen på toppen ger en härlig syra som bryter av mot allt det söta och självklart ser det väldigt fint ut också.


Receptet hittar du HÄR!


7. SAFFRANSVÅFFLOR MED HEMGJORD BLÅBÄRSSYLT

Kreatör: Elin Anna Regina på Shineizzle

En mycket enkel efterrätt eller fika förutsatt att du har ett våffeljärn, annars höjs svårighetsgraden något. Detta är egentligen en helt vanlig våffelsmet men med lite saffran i för den där lilla juliga känslan. Värt att testa helt klart!


Receptet hittar du HÄR!


8. FYLLDA LUSSESEMLOR

Kreatör: Jenny Warsén på Köket.se

Bildkälla: Ulrika Pousette

Kanske den godaste av alla semlor: lussesemlan! För oss som inte kan vänta på att de riktiga semlorna börjar säljas ute i butikerna. Lite pudrat florsocker vid serveringen är pricken över i:et för de här juliga semlorna.


Receptet hittar du HÄR!


9. SAFFRANSBISCOTTI MED MANDEL & APELSIN

Kreatör: Mitt kök

Bildkälla: Ove Lindfors


Små knapriga skorpor med saffran och apelsin som är lika perfekta att njuta till en kopp starkt kaffe efter julmaten som på glöggbjudningen. Även dessa gör sig bra som present antingen i en liten cellofanpåse eller i en glasburk som mottagaren kan återanvända till annat vid ett senare tillfälle.


Receptet hittar du HÄR!


Vi hoppas att julstämningen börjat smyga sig på efter alla de här saffransrecepten. Vill du dela med dig av din hemesterkänsla går det utmärkt att göra det i någon av våra Facebookgrupper. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!

bottom of page