top of page

8 temalekplatser att besöka på din hemester

Vill ni spara pengar under er hemester och samtidigt vill hitta på något som barnen tycker är roligt? Då passar ett besök på en temalekplats väldigt bra. Här kan barnen leka av sig medan ni vuxna njuter av det roliga temat. Passa på att ta med något gott att äta och gör det till en dagsutflykt. I denna artikeln listar vi åtta temalekplatser runtom i Sverige som ni kan besöka på er hemester.


1. Hyllie Vattenpark i Malmö

En överblick över Hyllie  vattenpark

Bildkälla: Flickr/Maria Nyman


Om du umgåtts med barn så vet du hur mycket de gillar att leka med vatten! På Hyllie vattenpark får barnen gå loss med att plaska runt, stänka och experimentera med vatten. I denna lummiga lekpark med åtta vattenstationer kan barnen utforska vattnet och fundera kring dess egenskaper. Här finns även skogsdungar, en damm och gröna kullar som bjuder in till både lek och avkoppling.


Vattenparken är tillgänglig för alla. Marken är slät och det går lätt att ta sig runt bekvämt. Här finns även en tillgänglighetsanpassad toalett i närheten samt stationer med vatten att dricka. Ta med en extra uppsättning kläder och besök Hyllie vattenpark som ni hittar i Malmö.



2. Sagoängens lekplats i Halmstad

En överblick över Sagoängens lekplats i Halmstad

Mitt på Galgberget i Halmstad hittar du denna lekplats med inspiration från naturen som du kan se i allt från färgerna till aktiviteterna du kan göra. Här kan barnen bland annat klättra i klätterställningar, gunga eller åka på den 40 meter långa linbanan. Runt lekplatsen finns också flera klätterträd som barnen kan utforska och se hur högt de kan klättra upp i.


Passa på att ta med korv och grilla på en av grillplatserna runt lekplatsen, eller bara ta med fika och ta en paus på en av bänkarna som finns i området. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad och det finns även en toalett med skötbord i närheten. Vill du besöka lekplatsen så hittar du den här.



3. Mackenlekplatsen i Trollhättan


”Roooger, har’u skiftnyckeln, eller?” Du kan nästan höra Roys ord när du är på Mackenlekplatsen. På denna temalekplats som ligger i centrala Trollhättan har Roy och Rogers mack kommit till liv igen och sjuder nu av lek och glädje. Förutom macken med servicebutik, verkstad och kontor så finns här även bland annat en bensinstation med tillhörande bilar och husvagnar, en rutschkana och en linbana. För er vuxna i sällskapet så finns det flera bilder från produktionen av Macken att titta på medan barnen leker och i servicebutiken så kan ni och barnen lyssna på musik från serien.


I Maria Alberts park som lekplatsen ligger i finns det flera platser där ni vuxna kan sitta och slappna av och varför inte passa på att ta med mat att grilla på en av de två grillplatserna som finns när ni ändå är där. Adress och vägbeskrivning till lekplatsen hittar ni på Google Maps.



4. Sollekplatsen i Malmö

Tornet på sollekplatsen i Malmö

Om du varit i Västra Hamnen i Malmö så har du säkert sett den gula bollen som tornar upp sig i parken intill Turning Torso. Detta är sollekplatsen, en av de tjugotal temalekplatserna som finns i Malmö. Lekplatsen har temat solsystemet och här kan barnen resa genom vårt solsystem, förundras över kalejdoskopets vackra mönster, klättra runt jorden, eller bara ligga på ett moln och blicka ut över himmel och hav.


Lekplatsen ligger i Varvsparken där det finns gott om platser för lek och avkoppling, både för vuxna och barn. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad och här finns även en toalett i närheten. Vill du besöka lekplatsen hittar du den här. Fler temalekplatser i Malmö och information om dessa hittar du på Malmö Stads hemsida.



5. Uggleparken i Kristinebergs slottspark

En uggla på ugglelekplatsen i Kristinebergs slottspark

Har du någon gång gått förbi Kristinebergs slottspark har du troligtvis sett de två 5,5 meter höga ugglorna som kallas ”Kungen” och ”Drottningen”. De utgör kännetecknet för lekplatsen som ligger i parken och väcker barnens nyfikenhet till liv långt innan ni kommit fram. Väl framme vid lekplatsen kan barnen klättra in och utforska de två spännande ugglorna och sen åka rutchkana ner från dem. Denna lekplats har flera möjligheter till lek och utforskning med bland annat myror att gå balansgång på, karuseller i form av snurrande svampar och blommor som hängmattor och passar bäst för äldre barn då vissa saker kan vara utmanande för de yngre.


Lekplatsen öppnade 2013 och designades av den danska designbyrån Monstrum som har designat flera framgångsrika lekplatser i en lång rad andra länder. På Google Maps hittar du hur du kan ta dig till lekplatsen som är väl värt ett besök.



6. Skrotnisses lekplats i Trollhättan

Labyrinten i Skrotnisses lekplats

Bildkälla: Flickr/Lars N


När du besöker denna lekplatsen med inspiration från Jan Lööfs och Lars-Åke Kyléns karaktärer i serien Skrotnisse så stiger du in i en sagovärld mitt i älvens strömma vatten. Här kan dina barn bland annat flyga i den flygande bilen, hälsa på enstöringen Bertil i hans hus och åka i båten Balder. Lekplatsen är 1300 kvadratmeter stor och rymmer allt från rutschkanor till en klättervägg och passar både stora och små barn.


Lekplatsen ligger på vackra Spikön som förutom lekplatsen även har minigolf, rekreationsytor och café under sommarhalvåret. Lekplatsen är tillgänglighetsanpassad. Vägbeskrivning och exakt placering hittar du på Google Maps.



7. Mulle Meck-parken i Solna

En överblick över Mulle Mecks lekplats i Solna

Är du i närheten av Solna med dina barn är lekparken med tema Mulle Meck ett måste. Denna lekpark baserad på barnboksfiguren Mulle Mecks värld är omåttligt populär bland barnfamiljer och är ett givet utflyktsmål för familjer som besöker Stockholm. Här får barnen möjlighet att leka i gamla bilar, se hur en verkstad kan se ut, flyga flygplan, leka i hajraketen och mycket mer. Det är sällan barn går besvikna från denna lekpark.


I anslutning till lekparken finns här bland annat flera restauranger och ett café, men också ett sommarbibliotek som drivs av Järvastaden. Vill du se var lekplatsen ligger på en karta och få en vägbeskrivning dit så finns det på Google Maps. Vill du få fler tips om vad mer du kan göra med dina barn i Stockholm så se vår guide på 7 tips på vad du kan göra i Stockholm.



8. Vattenkraftens lekplats i Trollhättan


Mitt i Trollhättan och med gångavstånd från Skrotnisses lekplats hittar du denna spännande lekplats där vattnet är i centrum. Här kan barnen både leka och experimentera med vatten med hjälp av de pumpar, slussar och forsar som finns på lekplatsen. Här finns även en 15 meter lång val fylld med många lekmöjligheter och som lockar fram utforskarlusten hos alla, både stora och små. Här finns även en hinderbana och en hög och lång rutchkana som passar för de mer äventyrliga barnen.


Är ni sugna på picknick i det gröna finns det runt lekplatsen flera möjligheter att sitta på. Här finns även en mysig paviljong med bord och bänkar samt ett parkbord i barnstorlek. För att förbereda dig på bästa sätt på en picknick så läs vår guide med sex steg på hur du skapar en lyckad picknick.


Besök Google Maps. för att se var lekplatsen ligger och hur du kan ta dig till den.


Har du några spännande tips för lekplatser eller andra besöksmål som passar barn? Tipsa gärna i kommentarerna eller i någon av våra Facebook-grupper











bottom of page