Kalmar är en vacker och historisk stad som du inte får missa. Med så mycket att erbjuda kommer du att vilja tillbringa minst några dagar i Kalmar! När du ändå är i Kalmar så ta resan över Ölandsbron för att utforska en av Sveriges mest natursköna öar, Öland. Läs vidare för 8 platser du kan besöka på din nästa hemester i Kalmar och på Öland.
1. Kalmar slott
Är du född på 80- eller 90-talet kanske du minns sommarlovsprogrammet Salve som gick på Svt 1997. Den handlade om en kille som fördes tillbaka till medeltiden och utspelade sig vid Kalmar slott för att fira 600-årsjubileet av Kalmarunionen. Redan i slutet på 1100-talet uppfördes ett försvarstorn på platsen men det var först på 1200-talet som huvuddelen av slottet och ringmuren runt slottet byggdes.
Kalmar slott har tack vare sin strategiska placering varit en central del i flera historiska händelser. Den största och viktigaste av dem var bildandet av Kalmarunionen men det var Vasakungarna Gustav I, Erik XIV och Johan III som gav slottet dess nuvarande utseende med inspiration från när och fjärran. Efter att slottet förlorade sitt strategiska läge under freden i Roskilde lät man slottet förfalla och de ståtliga salarna fick nya användningsområden som t.ex. fängelse och kronobränneri. Det var först under 1850-talet som Oscar I lät återställa och restaurera byggnaden och 1870 grundades Kalmar museum som kom att inrymmas i slottet.
Idag är slottet det bäst bevarade renässansslottet i Sverige och i högsta grad levande. Du kan under ditt besök bland annat besöka någon av de utställningarna som berättar om slottets historia, gå en guidad tur i de pampiga salarna eller gå en spökvandring i fängelsehålorna. Slottet är öppet året runt. Mer information om slottet hittar du på Kalmar slotts hemsida.
Bildkälla: Martin Grädler/Wikimedia
2. Kalmar konstmuseum
I Kalmars stadspark ligger Kalmar konstmuseum. Ett museum för samtidskonst som vill lyfta fram och utforska frågor som rör framtiden. Institutionens internationella profil har väckt stor uppmärksamhet och gör den till en av Sveriges viktigaste konstinstitutioner idag.
Förutom utställningar så anordnar Kalmar konstmuseum även programverksamhet som konstnärssamtal, föreläsningar och seminarier kopplade till utställningar. Mer information om museet hittar du på Kalmar konstmuseums hemsida
Bildkälla: Lars Mongs/Wikimedia
3. Kalmar sjöfartsmuseum
Kalmar sjöfartsmuseum är ett litet men charmigt museum som passar dig som är intresserad av sjöfart. Museet ligger i centrala Kalmar, längst ut på östra Kvarnholmen i området som kallas Kattrumpan. Den nuvarande museibyggnaden uppfördes 1889 som bostad för spisfabrikanten O. Andersson och donerades till Sjöfartsmuseet av fru Martina Lundgren 1942 och museet invigdes samma år.
Museet har cirka 3000 föremål från när och fjärran, däribland många fartygsporträtt och modeller, liksom dokumentation om den lokala sjöfartstrafiken som en gång ägde rum i Kalmar/Öland-regionen. Förutom att inrymma utställningar om traktens sjöfartstrafik så upptas nästan halva museet av bibliotek och arkiv som omfattar en av de största källsamlingarna i länet.
Vill du besöka museet så gå in på Kalmar sjöfartsmuseums hemsida för aktuell information om öppningstider.
Bildkälla: Bysmon/Wikimedia
4. Krusenstiernska gården
När du besöker Krusenstiernska Hof känns det nästan som om tiden har stannat. Gården är bevarad som den såg ut på 1800-talet, tack vare den sista ägaren som donerade den på villkor att området skulle förvaltas som ett kulturreservat.
Här kan du strosa runt i en oas av grönska, trädgårdar och gamla byggnader som har spännande historier att berätta. Efter promenaden kan du följa upp den med en fika på deras café som har bakverk gjorda på gårdens produkter. Här hålls även flera evenemang under våren och sommaren som du kan gå på. Trädgårdens säsong sträcker sig från april till mitten av september.
Mer information om gården hittar du på Kalmars hemsida.
Bildkälla: Sniper Zeta/Wikimedia
5. Borgholms slott
Ett besök på Borgholms slott, en av de största turistattraktionerna på Öland, kommer inte lämna dig oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Slottet byggdes på 1600-talet av Karl X Gustav men eldhärjades under 1800-talet och blev sedan den ruinen som den är idag. Karl X Gustav var också den enda av Sveriges kungar som bodde på slottet en längre tid men slottet myllrade av allt ifrån torpare och industrifolk till slottsfogdar och kungar under dess glansperiod .
Idag är ruinen ett av regionens största turistmål som ger oss en vandring i svensk, nordisk och europeisk historia som sträcker sig över 900 år. Här kan du gå och se utställningar, både du och dina barn kan gå guidade turer eller besöka något av de evenemang som hålls i ruinen. Vill du veta mer om slottet och vilka evenemang som hålls där så besök Borgholms slotts hemsida.
6. Sollidens slott
Sollidens slott är mest känd som kungafamiljens sommarbostad men det går också att besöka slottsparken. Slottet uppfördes 1906 som sommarbostad åt Sveriges dåvarande drottning Victoria som en plats för lugn och ro långt ifrån storstadens brus. Inspirationen till slottet kom från Axel Munthes Villa San Michele på Capri och ritades av nationellt kända arkitekter och byggdes av lokala byggnadsentreprenörer.
När Victoria dog testamenterade hon slottet till sin make Gustav V som tog sig an ansvaret för Sollidens förvaltning och såg till att parken fick en långsiktig skötsel och kunde öppnas för allmänheten. Gustav V testamenterade senare slottet vidare till vår nuvarande kung Carl XVI Gustav som tillsammans med sin familj spenderade sina somrar på slottet.
Slottsparken har fortsatt att utvecklas och kan fortfarande besökas mot en entréavgift. Mer information om slottet och parken hittar du på Solliden slotts hemsida.
Bildkälla: Podracer HH/Wikimedia
7. Långe Erik och Långe Jan
På Ölands norra udde hittar du Långe Erik som tillsammans med Långe Jan som finns på Ölands södra udde är öns två kända fyrar och två av Ölands största sevärdheter. Gå upp för de många trapporna i fyrarna och blicka ut över Östersjöns och Kalmarsunds vatten. Vid Långe Erik kan du även köpa fika och souvenirer i kiosken.
Är du vid Långe Erik så passa på att besöka området Ottenby där du kan besöka deras naturrum med tillhörande utställning om områdets fåglar och djurliv. Efter besöket kan du avnjuta en lunch i restaurangen Fågel Blå som serverar god mat i en vacker miljö.
Mer information om Långe Erik hittar du på Långe Eriks hemsida och mer information om Långe Jan hittar du på Långe Jans hemsida.
8. Stora alvaret
Mitt ute i en Öländska naturen finns Stora alvaret, ett av världens största alvar på 26 000 hektar som upptar en femtedel av hela öns yta. Tack vare de tunnar jordarna på en kalkberggrund är detta ett annorlunda kulturlandskap med ett speciellt växt- och djurliv som 2000 utsågs till världsarv av Unesco.
Är du ute och cyklar eller kör bil på de Öländska vägarna så stanna till och blicka ut över detta unika landskap. Det är ser ut att vara mycket för världen eftersom det är mest platt mark men när du känner till historien kring det så blir platsen mycket mer intressant. Bara sök på Google Maps för att hitta var det Stora alvaret ligger.
Bildkälla: Bernt Fransson/Wikimedia
Har vi missat något guldkorn i vår lista? Tipsa i kommentarerna här nere eller gå in på Hemesterguidens Facebook och tipsa i vårt senaste inlägg.
Comentarios