top of page

8 fina vandringsleder i Sverige

Det finns många fina vandringsleder i Sverige. Många av dom går genom städer, byar och tätorter som bjuder på stadsliv. Men till största del får du uppleva vattendrag, fjällandskap, skogar och tysta rastplatser. Att vandra är både spännande och rogivande. Det finns flera vandringsleder för alla åldrar, där de finns etapper anpassade för hela familjen. Starta och avsluta där du vill, men glöm inte att njuta av vandringen. Här är Hemesterguidens tips på 8 fina vandringsleder i hela Sverige.


1. Isälvsleden

I Västerbotten hittar ni Isälvsleden, en vandringssträcka på 60km med 6 etapper á 10 km/etapp. Inlandsisen har skapat den unika form du hittar längst leden, med strömmande vattendrag. En unik sevärdhet är de slamvulkaner som finns ca. 1km ifrån leden. Väl värt ett besök.


2. Sylarna runt

I Storulvån startar många sin vandring runt Sylarna, ett fantastiskt fjällandskap där de 5 etapperna varvas med fjällstationer, butiker och vattendrag. Den 83km långa leden bjuder på vacker utsikt i Svenska och Norska fjäll. Glöm dock inte att visa hänsyn för renarna som sköts om i området.


3. Roslagsleden

Den 190km långa leden som går mellan Stockholm och Roslagen bjuder på många fina etapper i bland annat små samhällen. Det finns stora möjligheter till övernattning, restauranger och sevärdheter längst med vägen. Bland annat går leden rakt igenom Norrtälje där du kan ta en paus och besöka Penningby Slott. Du går nästan hela sträckan längst med olika sjöar och med kusten, perfekt på sommaren.


4. Sjuhäradsleden

Vill du uppleva både skogen och stadsmiljön när du vandrar? Då är denna 140km långa leden något för dig. Ta en paus på en av de rastplatser som finns utplacerade längst de olika etapperna eller kolla in pinocchiostatyn i Borås? Leden går mellan Hindås och Mullsjö.



5. Padjelantaleden

Genom Sveriges största nationalpark, Padjelanta, finner du Padjelantaleden. Det är ett magiskt fjällandskap du får uppleva om du vandrar i Padjelanta. Det finns flera fjällstugor att ta en paus i längst den 160km långa leden. Fjällhedar och ängar grönskar med många olika sorters växter och blommor. Det rinner glaciärvatten längst med stora delar av leden, så passa på att fylla på vattenflaskan. Under 1 januari till 30 april får du dessutom ta med dig din fyrbenta vän, däremot får du lämna hunden hemma resterade tid på året.


6. Solanderleden

Döptes efter Carl von Linnés lärling Daniel Solander. En led som går via små byar, skogar och vattendrag. På sommaren finns det små caféer som är öppna, där kan du ta en fika. Men under större delen av året är det viktigt att du har med dig mycket mat och vatten för din vandring. Den ca. 220km långa leden går mellan Jävre och Luleå, och bjuder på möjlighet till paddling, bad och fin utsikt.


7. Siljansleden

I Dalarna hittar du leden som går runt sjöarna Siljan och Orsasjön. Sträckan är 340km långa och finns även som cykelled. Den bjuder på många vackra fäbodstigar, utsikt över vattnen och skogsmiljö. Många fäbodar har aktiviteter under sommarhalvåret och det finns övernattningsmöjligheter i de utplacerade eldpallskojorna. Det finns många fina rastplatser och inte nog med det finns går delar av leden genom Rättvik, Orsa och Leksand, där du bjuds på stadsmiljö och möjlighet till hotellövernattning. En led som är lätt att dela upp i etapper som passar hela familjen.


8. Bohusleden

Mellan Lindome (söder om Göteborg) och Strömstad finner du den 340km långa leden längst västkusten. Men kusten till trotts får du vandra genom skogar och myrar. Det finns 27 etapper. De första 18 etapperna har närhet till tätorter med övernattningsmöjligheter, men genom de sista 9 etapperna får du ta med dig tält och mat samt vatten. Där vandrar du genom ett stort skogsområde utan närhet till städer eller byar. Leden går bland annat genom Göteborg, Uddevalla och Munkedal, där det finns möjlighet att hitta roliga aktiviteter.



Missade vi din favoritled? Kommentera gärna nedan eller tipsa andra i någon av våra Facebookgrupper, hitta din region HÄR.

bottom of page