top of page

7 fina besöksmål i region Jönköping

Uppdaterat: 22 mars 2021

Jönköpings region bjuder på många fina utflykter. Hemesterguiden har samlat några guldkorn i regionen, som kanske ger inspiration till hemesterutflykter. Läs om våra utflyktstips om vacker natur, glaskonst, historia och godsaker!


1. Kulturreservatet Åsens by

Res tillbaka till början av 1900-talet på Åsens by och se hur livet i Småland var då. Här finns många aktiviteter för stora och små, om man inte hellre går runt och tittar på egen hand i den natursköna gårdsmiljön. Det finns mycket roligt för barn, som en leklada med trädjur att pyssla om, femkamp, djur att klappa med mera. Här bor höns, kaniner, får, kor och grisar, och så arbetshästarna som jobbar på gården. Husen i byn har bevarat hur man levde i sekelskiftet. Runtom Åsens by ligger flera härliga och vackra vandringsleder som går över skog och mark. Vill man upptäcka kulturreservatet på ett extra roligt sätt kan man boka en utflykt med häst och vagn, med en picknick i det gröna!

Bildkälla: Visit Småland


2. Visingsö

Vättens största ö är naturskön, rik på historia och möjligheter till aktiviteter. På den 14 kilometer långa ön kan man besöka de spännande ruinerna efter Visingsö borg i Näs och Visingsborgs slottsruin, vandra i den vackra ekskogen, paddla kajak i de klara vattnet och mycket annat.

Ett lugnt och mysigt sätt att se ön är att åka en tur remmalag - häst och vagn, eller varför inte hyra en cykel och utforska Visingsö på egen hand!

Bildkälla: Visingsö Hembygdsförening


3. Hörnebo skiffergruva

Besök ett av Sveriges vackraste dagbrott! I Hörnebo bröt man skiffer under 1800-talet, och idag är gruvan öppen för utforskning både på egen hand och med guide. Det är ett litet men magiskt vackert utflyktsmål, och under somrarna brukar det hållas konserter i dagbrottet där klipphällarna ger en fantastisk aukustik. Bra och vattentåliga skor rekommenderas och ta gärna med en ficklampa!

Bildkälla: Vetlanda.se


4. Gammelbyn Hultet

Utanför Tranås ligger Hultet, där du kan göra en utflykt tillbaka i tiden. Vid sjön Sommen ligger ett tjugotal välbevarade kulturhistoriska byggnader med spännande interiörer, där man kan se hur man levde för 250 år sedan. Titta in hos smeden, skomakaren och andra fina hus! Packa med en god fikakorg och gör en mysig utflykt till Hultet.

Bildkälla: Jönköpings läns museum


5. Polkagrisarnas huvudstad - Gränna

I Gränna doftar det polkagris på gatorna i året runt. 1859 tillverkades den första polkagrisen av Amalia Eriksson, och godsaken blev omåttligt omtyckt och är idag en av Sveriges mest populära souvenierer. Det finns idag ett dussintals polkagrisbagerier i Gränna där man kan se hur tillverkningen går till och på vissa få möjlighet att provbaka själv.

Gränna har inte bara de mintdoftande polkagrisarna, här kan man också gå på Grenna Museum och se en spännande utställning om polarforskaren Andrée, äta magiskt god italiensk glass eller njuta av den vackra naturen på exempelvis John Bauer-leden, och mycket mer.

Bildkälla: JKPG.com


6. Skurugata och Skuruhatt

Södra Sveriges kanske mest sällsamma naturfenomen är Skurugata, en ungefär 800 meter lång förkastningsspricka - en skura. I ena sidan av sprickan ligger Skuruhatt, en utsiktsplats med en fantastisk utsikt. Att gå vandringsleden i botten av Skurugata är en härlig upplevelse. Här finns gigantiska stenblock och höga bergväggar som tornar upp sig längs gatan - som mest 35 meter hög bergvägg. Man känner sig ganska liten när man går i Skurugata! Nere i gatan är klimatet kallt, det har till och med legat snö vid midsommar i de kallaste delarna. Kanske därför trivs sällsynta mossarter här, det finns till och med en sort som bara hittas i fjälltrakter annars. Att vandra längs Skurugata tar ungefär en timme, men det finns mycket fint att uppleva längs vägen. Missa inte Skurukälla, vars kristallklara kalla vatten är gott att släcka törsten med. Ha gärna bra vandringsskor och varma kläder på vandringen!

Bildkälla: Smålands Dagblad


7. Vätterstranden

I Jönköping kan man njuta av flera kilometer ljus och finkornig sandstrand längs med Vätterns klara, rena vatten. På sommaren är stranden ett populärt besöksmål, och man blir inte förvånad att den vackra stranden är omtyckt - den har till och med blivit utsedd av CNN till en av världens 20 bästa badplatser! Tack vare Vätterns storlek har sjön ett avkylande kustklimat på sommaren, så en varm sommar får man extra svalka om man vistas vid Vätterstranden. Jönköpings län är överlag rikt på badmöjligheter. I länet finns många insjöar av varierande storlek, så vill man inte trängas bland folk på de stora populära stränderna finns det många andra sjöar att välja på! Är du osäker på vart badplatserna finns kan du söka på allabadplatser.se

Bildkälla: JKPG.comMissade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför eller skriv ditt tips i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Jönköping!

Comments


bottom of page