top of page

7 Unesco platser du kan besöka på din hemester

Varje år utser Unesco flera kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara av stor betydelse för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller ett objekt som berättar om jordens eller människans historia. Sammanlagt finns det 1000 objekt i världsarvslistan och 15 av dessa finns som vi kan besöka här i Sverige. Läs vidare för att lära dig mer om sju av dessa världsarv och hur du kan besöka dessa på din nästa hemester.


1. Birka och Hovgården

Översikt över Birka

1993 utsågs Birka och Hovgården till världsarv av Unesco tack vare att det är ett av de bäst bevarade exemplen på vikingatidens handelsplatser. Birka anlades som första staden i Sverige på 700-talet och blev snabbt en av de viktigaste handelsplatserna i Sverige. På andra sidan fjärden ligger ön Adelsö där kungen hade sitt residens. Därifrån kunde kungen kontrollera regionens handel. Tack vare platsens geografiska position så kom Birka att spela en stor roll i den socioekonomiska utvecklingen i hela Östersjöregionen.


Birka var en tidig viktig länk till övriga Europa och möjliggjorde kontakter med ett stort internationellt handelsnätverk. Handeln avtog strax innan 1000-talet och flyttades till Sigtuna. Men trots detta så fortsatte Adelsö att fungera som en viktig plats för Sveriges kungar då den fungerade som en kungaresidens till och från fram till 1200-talet.


Birka är idag ett givet besöksmål för den som är intresserad av historia. Vill du läsa mer om Birka och se hur du kan besöka vikingastaden så kolla in Birkas hemsida.

2. Drottningholms slottsområde


I slutet av 1600-talet påbörjades uppbyggnaden av Drottningholms slott av änkedrottningen Hedvig Eleonora och den har fungerat som kunglig bostad sen 1660-talet. Drottningholms slottsområde som förutom slottet, även omfattar Drottningholmsteatern, Kina slott var den första platsen i Sverige att utses av Unesco till världsarv.


I den bortre delen av slottsparken ligger Kina slott som kung Adolf Fredrik lät bygga till drottning Lovisa Ulrika som en födelsedagspresent. Vid den här tiden var allt som var kinesiskt och orientaliskt av högsta mode och detta präglar slottet både utvändigt och invändigt där inredning av svensk rokoko blandas med importerade kinesiska föremål.


Idag är Drottningholm kungaparets permanenta bostad men slottsparken och slottet är till större delen öppet för besökare året om. Mer information om hur du kan besöka Drottningholm finns på De kungliga slottens hemsida.


3. Engelbergs bruk


Engelbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen. Bruket anlades 1681 i gruvområdet Norberg och utvecklades under 1700-talet till ett av de modernaste järnbruken i världen. Under denna perioden producerade de svenska järnbruken högkvalitativt järn vilket gjorde Sverige till en ledare inom denna sektor och bidrog till landets ekonomiska utveckling.


Med sina 50 byggnader med bland annat boningshus, stall, kontor och bryggeri för de som arbetade på bruket betraktades Engelbergs bruk som ett av de viktigaste järnbruken under sin verksamma tid.


Idag är Engelbergs bruk en av få privata världsarv i Unescos världsarvslista. Det går att besöka området och se Hyttan utifrån, samt gå en guidad visning i området. Men en stor del av området är privat mark. Vill du lära dig mer om Engelbergs bruk och kanske gå en guidad visning så kan du läsa mer på Engelbergs bruks hemsida.


4. Falun och Kopparbergslagen

Överblick över Falu gruva

Från 700-talet och fram till slutet av 1900-talet var gruvdriften i Falun i full gång och under 1600-talet var Falu gruva Sveriges största arbetsplats och tillgodosåg ungefär 70% av hela Europas efterfrågan på koppar. Platsen fick därför en stor inverkan inte bara på den ekonomiska utvecklingen i landet utan även den tekniska. Falun utvecklades därför snabbt till en stad med många internationella förbindelser där många byggnader från 1600-talet fortfarande finns bevarade än idag.


Idag är Falu gruva ett populärt besöksmål där du får uppleva tusen år av historia. Det är till och med här som den första kända användningen av ordet ”turist” dokumenterades bredvid en akvarellskiss målad vid Stora Kopparberget.


Här kan du följa med under jord på en guidad visning genom de många gångarna som utgör en del av gruvan. Ovan jord finns det flera historiska byggnader som du kan besöka under högsäsongen och restaurang och café där du kan äta en bit mat och fika. Vill du stanna längre så finns det även ett B&B vid kanten av dagbrottet där du kan övernatta. Mer information om Falu gruva och hur du kan besöka den hittar du på Falu gruvas hemsida.

5. Gammelstads kyrkstad

Gammelstads kyrkstads kyrka i bakgrunden och röda stugor i förgrunden
Bildkälla: Wikimedia

Utanför Luleå i Norrbotten hittar vi Gammelstad kyrkstad som 1996 utsågs till världsarv av Unesco med motivationen att det är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Detta är platsen där Luleå grundades och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en stad som senare under 1600-talet flyttades och platsen började kallas ”Gammelstad” istället.


Idag är Gammelstad kyrkstad ett levande samhälle med bland annat evenemang och marknader och intill ligger det uppskattade friluftsmuseet Hägnan med sina gamla, norrländska träbyggnader. Besök Gammelstads kyrkstads hemsida för att lära dig med om platsen och hur du kan besöka den.

6. Grimeton radiostation


I början av 1920-talet hade Sveriges behov av ett snabbt sätt att kontakta USA ökat då många svenskar hade släktingar i USA och det tog lång tid för telegram att komma fram. Därför beslutade Sveriges riksdag 1920 att investera i en ny radiostation som skulle kunna användas för detta ändamålet och uppförde då Grimeton radiostation.


Med sina 6 antenntorn med en höjd på 127 meter är Grimeton radiostation ett av Västsveriges högsta byggnader. Platsen för radiostationen valdes ut med omsorg för att avståndet till USA skulle vara så kort som möjligt. Genom en sändare kunde stationen kontakta liknande stationer i USA och ett telegram från Stockholm kunde vara framme i New York i genomsnitt 5 minuter senare.


Idag är radiostationen inte längre i bruk men utrustningen hålls fortfarande i fungerande skick. Grimeton upptogs av Unescos världsarvslista 2004 och idag kan du besöka stationen och gå på utställningar, prova på olika aktiviterer och lära dig mer om begynnelsen av en ny kommunikations-era. Mer information hittar du på Grimeton radiostations hemsida.

7. Hansestaden Visby

Nordergravar i Visby

Bildkälla: Wikimedia/Żeglarz


Under 1100-talet passerade alla större handelsvägar i Östersjön genom Visby, som genom sin geografiska position kom att spela en avgörande roll för den svenska marknaden. Gotland blev därmed under denna tiden en viktig länk mellan öst och väst och Visby utvecklades snabbt till en storstad med den karaktäristiska ringmuren, sitt gatunät och småskaliga bebyggelse som karaktäriserade en hansestad under denna tiden. Många utländska handelsmän bosatte sig i Visby och staden kom med tiden att bli ledare för Hansans nordöstra städer.


Under 1300-talet drabbades staden av inre konflikter och pesten drog hänsynslöst in över staden. Först under 1700-talet började man rusta upp gammal bebyggelse som stått och förfallit samt ge plats till nya projekt som skolor och sjukhus och redan under 1800-talet blev staden ett populärt turistställe för dess historiska värde. 1995 utsågs hansestaden Visby till ett världsarv av Unesco.


Idag är staden ett populärt besöksmål under somrarna och här ordnas många arrangemang året om som du hittar information om på Gotlands hemsida. Vill du ha mer tips på vad du kan göra på Gotland så besök vår artikel "7 tips för hemester på Gotland".


Vill du ha mer inspiration om vad du kan göra på din nästa hemester? Besök då vår Instagram eller vår Facebook där vi regelbundet delar med oss av nya tips för hemestern.

bottom of page