top of page

7 tips på besöksmål i Dalarna

I Dalarna finns det flera fantastiska ställen att besöka året om. Från skidbackar till vandringsleder, caféer och fina butiker. Vi har samlat våra bästa tips på ställen att besöka i Dalarna, oavsett årstid.


1. Paddla i Dalarna

Passa på att uppleva Dalarna från dess många vattendrag. Varför inte paddla längs Pråmleden, Dalälven eller över Färnebofjärdens kanotleder? Om du söker lite mer spänning bör du besöka Falu Vildvattenpark och prova på forspaddling!

Bildkälla: Visit Dalarna


2. Åka skidor i Rättvik

I Rättvik ligger en liten skidort med härliga familjevänliga backar för utförsåkning. Orten är liten och charmig. Det finns även en snowpark med olika höjd på hopp. Med sina tre liftar och sex backar är skidorten liten och charmig. Glöm inte att värma er med en våffla i Backens veranda.

Bildkälla: Upptäck Rättvik


3. Butik 186 Smedjebacken

Ta en sommarfika, gå på påskmarknad eller fynda brukskonst och hantverk. I en av Smedjebackens äldsta gårdar kan man både fika och köpa närproducerat. Njut av det vackra området och få en stunds lugn.

Bildkälla: Upptäck Dalarna


4. Tombo Gruvor

Om du befinner dig i Smedjebacken finns en vacker gruva med flera gruvhål man kan besöka. Den besöks på egen hand och var försiktig. Gruvan är 35 meter djup och många av gruvhålen är vattenfyllda och vissa är igenväxta. Men de som går att besöka är fantastiskt fina.

Bildkälla: Anneli Eriksson Sjöblom


5. Konstvandring i Borlänge

Staden har mycket offentlig konst i form av statyer och målningar runt om i staden. Med en termos kaffe eller flaska vatten kan du vandra runt i staden i timmar och titta på alla fina installationer. Navigera runt staden med hjälp av den här guiden.


6. Malingsbo-Kloten

I de centrala delarna av Bergslagen hittar ni Malingsbo-Kloten som är delar av ett fantastiskt naturområde. Det finns många fina vandringsleder, fiskemöjligheter och på vintern finns det en säker snötillgång för att bland annat kunna åka längdskidor. Varför inte paddla en stund för att sedan gå i land och vandra i den fina naturen? Om du som vi blir kär i området finns det stor tillgång till stugbyar och campingplatser för en längre visit.

Bildkälla: Visit Dalarna


7. Falu Gruva

Har du någonsin varit 67 meter under jord? Efter ett besök vid Falu Gruva kan du säga att du varit det. Bergsrummen besöker du samtidigt som du får höra om den tusenåriga historian som hör området till. Området ovan jord har många fina byggnader med faluröd fasad där det numera huserar butiker, caféer och restauranger.

Bildkälla: Visit Dalarna


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför eller skriv ditt tips i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Dalarna.

Comments


bottom of page