top of page

7 tips på utflyktsmål i Västernorrland

Västernorrland och framför allt Höga Kusten bjuder på fantastiska utflyktsmål med anrik historia, slående vyer och härliga äventyr. Hemesterguiden tipsar om ett par guldkorn som är värda ett besök under din nästa hemester!


1. Högbondens fyr

I naturreservatet Högbonden, ett väl bevarat kustavsnitt med karga klippor, hittar vi Sveriges näst högst belägna fyr. Klippklättra runt ön och passera Högbondens två grottor eller vandra på en markerad stig på toppen av ön. Avsluta sedan med en mysig fika i Trädgårdscaféet. För den som vill bo kvar och uppleva en fantastisk kväll i skärgården fungerar nu fyrvaktarbostaden som vandrarhem!

Bildkälla: Länsstyrelsen Västernorrland


2. Trysunda

Res till den vackra ön Trysunda och besök Höga Kustens bäst bevarade fiskeläge från 1500-talet. Ta dig hit med passargerarbåten M/F Ulvön eller ankra med egen båt i gästhamnen. Här njuter du av fantastisk natur, anrik historia och ett rikt fågelliv. Trysunda erbjuder en fin långgrund sandstrand och många klippor att bada från. Passa på att gå stigen från fiskeläget till Kapellberget för att njuta av utsikten. För den intresserade finns ett fiskemuseum och ett vackert kapell med slående väggmålningar att titta in i. Packa med picknickkorgen eller passa på att fika på skärgårdscaféet på ön!

Bildkälla: Länsstyrelsen Västernorrland


3. Rotsidan

I utkanten av Nordingrå ligger en fyra kilometer lång kustremsa bestående av stenhällar som blivit slipade av havet i årtusenden. Här kan du slå dig ner för sol och bad eller varför inte vandra längs med Bottenhavet och njuta av den fantastiska horisonten. Området är lättillgängligt och passar både vandraren och barnfamiljen. Packa med en härlig fikakorg och gör en utflykt till Rotsidan!

Bildkälla: Friluftsbyn.se


4. Mjälloms Tunnbröd

Sväng förbi Mjälloms Tunnbröd och njut av historia från 1923, det är nämligen här det svenska tunnbrödet har sitt ursprung. Här bakas det bröd enligt farmor Ruts recept som sedan säljs i delidisken, tillsammans med många andra delikatesser. I bagarstugan kan du även prova på att baka ditt alldeles egna tunnbröd - en toppen aktivitet för hela familjen!

Bildkälla: Mjälloms Tunnbröd


5. Löruddens fiskeläge

Sundsvalls riviera - Lörudden! Ett fiskeläge med anor från 1600-talet som erbjuder något för alla. Här hittar du en av Norrlands absolut bästa fiskrestauranger med lokala råvaror samt ett rökeri med möjligheten att köpa bland annat nyrökt fisk. Bada från klippor, upptäck hällristningar från medeltiden eller stenlabyrinten vid fyren. Passa på att ta en båttur till naturreservatet Brämön där havsörnarna häckar. Har du tur kan du även få se en och annan säl under båtresan!

Bildkälla: Visit Sundsvall


6. Mannaminne

En sannerligen unik plats att besöka där du vandrar omkring i en blandning av kultur, konst och teknik. Även om namnet avslöjar att mycket är historiskt så låt er inte luras - Mannaminne är en kombination av gammalt och nytt. Här finner du byggnader och fordon från hela världen, promenera omkring bland spårvagnar, båtar och bilar eller ta en tur till den ungerska bondgården. Under högsäsongen är Mannaminne fyllt av utställningar, föreställningar och konserter så passa på att ta med hela familjen för en helt unik upplevelse!

Bildkälla: Höga Kusten


Islands Tree Houses

Upplev naturen på ett helt nytt sätt - övernatta i trädhus, på en egen ö i den vackra sjön Havern. Trädhuset har uppförts på naturens villkor och bland annat duschen drivs av solceller. Här är det enda som hörs ljudet av morgonpigga fåglar och skvalpande vatten. Bada från bryggan eller åk ut med den lilla båten för att fiska gädda och abborre. Den perfekta platsen för att varva ner och uppleva svensk natur!

Bildkälla: Visit Sundsvall


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför eller skriv ditt tips i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Västernorrland.

Comments


bottom of page