top of page

7 svenska filmer som lyser upp i mörkret!

Ute blir det fortfarande mörkt tidigt på eftermiddagen och det är mörkt när vi vaknar på morgonen. Mörkret kan vara lite jobbigt, men det måste inte vara det. Det går att vända denna mörka årstid till något ljust och positivt. Tänd lite levande ljus, ladda upp med filtar och kuddar i soffan och slå på en av dessa 7 svenska filmer. Vi hoppas att de kan hjälpa till att lysa upp i mörkret!Sällskapsresan

Genre: Komedi

"Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa."


Den svenska klassikern från 1980 med Lassa Åberg är en film som verkligen lyser upp när det är mörkt ute. Det är 1 timme och 47 minuters humor. Den har ett betyg av 7.2/10 på IMDB och finns att streama på bland annat Viaplay, Cmore och SF Anytime.


Läs mer om filmen HÄR.Bildkälla: IMDB.com


Gräns

Genre: Drama, Fantasy, Thriller

"Tullpolisen Tina kan nästan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiske Vore kliver av färjan så tvekar hon för första gången på sina känslor."


Vann en guldbagge för bästa film 2018 och det förtjänar den. Det är en spännande film som snabbt får en att glömma den mörka årstiden. Den har fått ett betyg på 7.0/10 på IMDB och finns att streama på SF Anytime.


Läs mer om filmen HÄR.Bildkälla: Moviezine.se


Breaking Surface

Genre: Action, Drama, Thriller

"En dyknings-resa på vintern i Norge förvandlas till ett desperat fajt mot tiden för två systrar när en av dem fastnar på havets botten av fallande stenar."


Filmen från 2020 är kittlande spännande och det går inte att slita sig från skärmen. Den fick inte tillräckligt stor uppmärksamhet till följd av året 2020. Betyget på IMDB är 6.1/10. Den finns att se på bland annat SF Anytime och Viaplay.


Läs mer om den HÄR.


Bildkälla: IMDB.com


Unga Astrid

Genre: Biografi, Drama

"Filmen är baserad på händelser i den svenska författaren Astrid Lindgrens liv som ung. En äldre Astrid Lindgren öppnar brev som är skickade av barn från hela världen. I ett brev frågar ett barn hur hon kan skriva så bra om hur det är att vara barn när det var så länge sedan hon var det själv. Den äldre Astrid Lindgren blickar då tillbaka till sina ungdomsår i Småland.


En guldbaggenominerad film från 2018 som skildrar kärlek och en kamp mot samhällets normer. Filmen har 7.1/10 på IMBD och finns att streama på bland annat SF Anytime och Viaplay.

Bildkälla: viaplay.se

Drömkåken

Genre: Komedi

"När Görans familj befinner sig ute på sjön köper han ett hus på exekutiv auktion. Optimistisk och full av energi sätter han igång med att renovera den gamla trävillan. Det visar sig dock snart att drömkåken ruvar på en livsfarlig hemlighet..."


Filmen från 1993 får en att vilja mysa ner sig i soffan med levande ljus och planera sin egen renovering, eller åtminstone i början av filmen. En klassiker. Den har fått betyget 5.5/10 på IMDB och finns att se på bland annat Cmore, Viaplay och SF Anytime.


Bildkälla: IMDB.com438 dagar

Genre: Drama, Thriller

"Baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som, under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien, fängslades och dömdes till 11 års fängelse för terrorism."


En fängslande berättelse baserad på Schibbye och Perssons upplevelser i Etiopien, du kommer inte kunna slita dig från filmen. Inte ens för en toalettpaus. Betyget på IMDB är 6.8/10 och det finns att se på Viaplay, Cmore och SF Anytime.


Bildkälla: IMDB.com


Fucking Åmål

Genre: Dramakomedi

"En film om att vara en rastlös tonåring i gränslandet mellan barn och vuxen. Den beskriver hur unga människor i sitt sökande efter identitet och sexualitet begränsas av en trångsynt och intolerant omgivning."


Lukas Moodyssons debutfilm från 1998 om livet i en småstad i Sverige. Om du inte sett den så är det på tiden, den gör vintermörkret lite ljusare! Betyget på IMDB är 7.5/10 och den finns att hyra genom filminstitutet på bio, annars får man köpa den fysiskt. Kanske en vän har den hemma? Låna av varandra!


Bildkälla: Filminstitutet.seTurist

Genre: Drama, Komedi

"Den skildrar en familj på skidsemester i Alperna under fem dagar. På den andra dagen tror familjen för ett ögonblick att den kommer slukas av en lavin; det visar sig vara falskt larm, men mannens oridderliga beteende vid händelsen utlöser en kris inom familjen."


Filmen gjord av Ruben Östlund från 2014 skildrar en familj i kris. Den är lätt att sätta sig in i och situationen kan komma att skapa en diskussion i familjen efter att eftertexterna rullat. 7.3/10 betyg på IMDB. Finns att se på SF Anytime.

Bildkälla: SFanytime.se


Vilken är din svenska favoritfilm att se när det är gråmulet ute och du har lite extra popcorn hemma? Kommentera gärna era tips nedanför eller lägg upp era bästa filmtips i någon av våra Facebookgrupper. Det finns en för varje region och du hittar din region lättast HÄR.

Comments


bottom of page