top of page

7 spännande öar att utforska på hemestern

De flesta av oss känner till Gotland och Öland som är de största öarna i Sverige, men visste du att det finns sammanlagt 270 000 öar längs med Sveriges kuster? Alla går inte att besöka men många är väl värda att besöka. Läs vidare för att lära dig om 7 spännande öar som vi tycker är värda ett besök.


1. Harstena, Östergötland

Tre röda hus med vita knutar och en traktor i förgrunden

Bildkälla: Einarspetz/Wikimedia


I Östergötland hittar du denna pärla som är omtalad för sin vackra sötvattenstjärn med röda näckrosor. Ön är känd för säljakten som bedrevs här ända fram till 1940-talet vilket hade negativa konsekvenser på sälbeståndet men som senare återhämtade sig och idag lever runt 60 sälar här i ett särskilt skyddsområde. I den gamla skolan på byn kan du lära dig mer om öns intressanta historia. Förutom ett museum har även ön bland annat ett bageri, ett rökeri och en skärgårdsrestaurang. Bada och fiska kan du också göra på ön.


Namnet Harstena kommer av ordet ”hara” som behöver låga skär eller klippor. De många flikiga och buktande vikarna vittnar om landskapets förändring från att ha varit många små skär till att nu ha vuxit ihop i takt med landhöjningen till en sammanhängande ö.


Du kan ta dig till Harstena på flera sätt, antingen med Skärgårdslinjen som åker från Fyrudden, Tyrislöt eller Arkösund eller med en taxibåt från valfri hamn.


2. Tjärö, Blekinge

Tjärö gästhamn

Bildkälla: Entheta/Wikimedia


En av de vackraste öarna i Sverige hittar du i Blekinge skärgård, ön Tjärö. Tjärö är en av de större öarna i skärgården och stoltserar med välbevarade 17- och 1800-tals miljöer. Hela ön är ett naturreservat och naturen består av solvarma klippor och avgrundsdjupa bergsbranter varvade med bokskog, ängar och betesmark. På den västra sidan av ön finns den så kallade ”dödsklippan” där modiga badare kan klättra 12 meter upp och kasta sig ner i djupet. Efter badet passar ett bastubad i den vedeldade bastuflotten som går att hyra perfekt.


För den vandringssugne bjuder ön på två markerade vandringsleder som tar er runt ön. Tar du med dig fiskespöet finns där flera ställen du kan fiska ifrån och du kan även hyra en kanot och ta dig runt på det viset. Ön är öppen för allmänheten under perioden april till september då du kan ta färjan från flera städer, bland annat Karlshamn, till ön. Mer om ön kan du läsa på Tjärös hemsida. Är du i Blekinge utanför perioden då du kan besöka Tjärö har vi en artikel med 6 tips för din hemester i Blekinge där du hittar andra spännande besöksmål i Blekinge.


3. Fjäderholmarna, Stockholm


20 minuter från Slussen i Stockholm hittar du Fjärderholmarna i Stockholms skärgård. Denna charmiga ö hyser det mesta som en kan behöva för att komma från stadsbruset i några timmar för sol och bad ifrån klipporna.


Fjäderholmarna är egentligen en ögrupp där Stora Fjärderholmen, Ängsholmen, Libertas, Rövarnas holme och ett antal mindre skär ingår men det är Stora Fjäderholmen som de flesta förknippar med namnet då det är hit färjorna går. Ön är känd för sina många restauranger och serveringar men här finns även ett rökeri, boulebana, chokladtillverkare och en mysig glass-stuga där ni kan ta en glass efter badet. Ön saknar övernattningsmöjligheter och passar bäst för dagsturer. Mer information om ön kan du läsa på De kungliga slottens hemsida.

4. Getskär, Norrbotten


En annan av Sveriges vackraste öar hittar du i Kalix skärgård och detta är Getskär. Denna ö består egentligen av två öar, Getskär och Renskär, som genom landhöjningen har vuxit ihop till en.

Här kan du finna lugn och ro i en skärgårdsnatur som ingår i Likskärs naturreservat, men du kan också bada och fiska i det lilla fiskeläget som finns på ön. Ska du fiska så prova att gå in i en av stenlabyrinterna som finns på ön som sägs ge fiskelycka. Vill du vandra så finns det en stig som leder dig från stranden till fiskeläget och vidare runt hela ön. Har du tur får du se orre, tallbit, ripa eller magnifika makaonfjärilen med ett vingspann på omkring åtta centimeter.


Hit tar du dig med båttaxi från Båtskärsnäs eller med egen båt som du lägger till vid gästhamnen.


5. Resö, BohuslänFör dig som är naturintresserad är Resö ett givet besöksmål om du är i Bohuslän. Här hittar du ”Entré Resö” som är den södra porten till Kosterhavets nationalpark som är Sveriges första nationalpark med marint fokus. Här kan du bland annat få en guidning om Kosterhavets biologiska mångfald och om livet som döljer sig under ytan, men ön bjuder på flera aktiviteter som du kan göra medan du är där. Vad sägs om att bada från någon av klipporna eller sandstränderna, eller utbilda dig till ostrondykare om du har dykarcertifikat? Något du enbart kan göra på Resö. Förutom det finns här även flera restauranger och ett bed and breakfast som du kan övernatta på för att förlänga din vistelse här.


Till Resö tar du dig enkelt med bil eller buss över broarna, eller lägga till vid gästhamnen om du kommer med båt.


6. Pite-Rönnskär, Skellefteå


Den mest ikoniska ön i Bottenvikens skärgård är nog Pite-Rönnskär. Detta är en ö som har allt från en liten pittoresk fiskeby till en fyr och ett vandrarhem att spendera natten på. Men det är inte allt, när du kommer till Pite-Rönnskär med turbåten möts du av små röda stugor som karaktäriserar skärgårdsidyllen på ön. Pite-Rönnskär har ett starkt och högst närvarande arv från fiskeepoken där dåtidens fiskestugor idag har omvandlats till fritidsstugor.


Vill du utforska ön så finns det en vandringsstig som leder dig till andra sidan ön där du enligt skrönan ska kunna hitta ett mytomspunnet klippblock vid namn Klockstenen. Enligt skrönan vrider sig stenblocket ett kvarts varv medsols varje gång det ringer till gudstjänst.


Till Pite-Rönnskär kommer du med båttaxi från Kinnbäck. Boka båt eller boende på Kinnbäcks skärgårds hemsida.


7. Ven, Skåne

Kyrkbacken och Sankt Ibbs kyrka på Ven

Bildkälla: Bjaglin/Wikimedia


Strax utanför Landskrona i Skåne hittar du ön Ven. Hit kan du ta med hela familjen på en dagstur och utforska miljön eller övernatta på campingen. På denna lilla ön verkade Tycho Brahe och mitt på ön ligger Tycho Brahes museum där du kan ta del av astronomens händelserika år på ön. Förutom Tycho Brahes museum så kan du bland annat även besöka S:t Ibbs kyrka från medeltiden, äta en god måltid på en av de mysiga restaurangerna eller smaka på den lokalproducerade glassen från Hvens glassfabrik.


Till ön tar du dig med färja från Landskrona och på ön kan du hyra cyklar till hela familjen för att på så vis lättast ta er runt på ön. Öns cykeluthyrning har många olika typer av cyklar. På Upplev Vens hemsida kan du läsa mer om ön och planera din vistelse där.


Vill du ha tips på vart du kan åka på hemester i höst? Gå med i någon av våra grupper på Facebook och bli inspirerad.

Comments


bottom of page