top of page

7 sällskapsspel för höstens alla tråkiga kvällar

Vad passar bättre en mörk höstkväll än att samla familj och nära vänner för en spelkväll med sällskapsspel? Vi på Hemesterguiden har samlat våra favoriter och vi hoppas att det kan inspirera dig till att ta fram brädspelen du har hemma i gömmorna eller ge dig ut för att köpa ett nytt spännande spel. Om du väljer att introducera ett nytt spel på nästa spelkväll, se då till att åtminstone en person i sällskapet har läst reglerna ordentligt och kan förklara för alla andra hur det ska gå till.


Detta inlägg är en annons för Spelexperten.com och innehåller annonslänkar.

Bildkälla: Dave PhotozUnsplash


1. TICKET TO RIDE

Ticket to Ride liknas ofta vid det klassiska spelet Monopol men här är det tågtema som gäller och målet är att bygga ett nätverk av järnvägsspår som förbinder olika ständer. Med hjälp av färdkort får spelarna två resmål att knyta samman med hjälp av järnvägsrutterna på spelplanen som i denna variant är en karta över Europa med städer och föreslagna järnvägsrutter.


Svårigheten ligger i att det bara kan gå en tåglinje på varje sträcka (så länge det inte är ett dubbelspår) och har din motspelare redan lagt sin rutt där måste du ta omvägar för att komma fram till ditt mål och kunna slutföra din tågrutt. Den som samlat flest poäng vid spelets slut står som segrare. Ett strategispel som kräver att du är förutseende, planerande, taktiskt och har lite tur med dig!


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 8 år

Antal spelare: 2-5

Speltid: 30-60 min


2. NÄR DÅ DÅ?

Det här spelar går ut på att bilda en tidslinje med olika händelser från tideräkningens början fram till i dag. Spelarna ska sätta platser, händelser, personer och prylar i rätt tidsföljd, men behöver inte kunna exakta årtal för att kamma hem poäng. 


Började till exempel Marabou tillverka tuggummit Toy före eller efter det att Ingemar Stenmark vann sin första världscupseger? Gå på magkänsla eller nyttja din nutidskoll och gedigna kunskap om historia.


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 15 år

Antal spelare: 2-8

Speltid: 60 min


3. PANDEMIC

I spelet Pandemic är målet att hitta botemedlet mot fyra dödliga pandemier innan tiden går ut och till skillnad från många andra spel spelar alla tillsammans mot spelet här. Er enhet kommer att resa kors och tvärs över jorden för att försöka hindra smittorna från att sprida sig. Ni utvecklar också de resurser som behövs för att upptäcka botmedlen. För att lyckas eliminera smittorna innan de tar över världen måste ni samarbeta och utnyttja varandras färdigheter.


Klockan tickar i takt med att nya smittohärdar och epidemier bryter ut. Kommer ni att finna botmedlen i tid? Innan ni alla dör? För här är det faktiskt inte säkert att ni vinner, Pandemic är oerhört svårt och klurigt men det gör också att det blir en sporre att klara spelet nästa gång.


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 13 år

Antal spelare: 2-4

Speltid: 60 min


4. ABSOLUT ÖVERENS

Du och din lagkamrat skall svara på roliga frågor, utan att visa svaren för varandra. Flytta sedan ett steg framåt för varje svar ni är överens om. Ibland får ni dessutom hjälpa varandra med ledtrådar, ni får visa med gester eller högt säga första bokstaven i det svar ni tänker skriva ner. Låt oss hoppas att ni är överens!


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 15 år

Antal spelare: 4-8

Speltid: 30 min


5. KALABALIK

Släng alla förfestspel, partyspel och lekar som sanning eller konsekvens i en mixer och du får Kalabalik. Ett spel med galna och oväntade utmaningar, situationer och frågor du inte alls kunde vänta dig


Folk är olika. Vissa kan massa huvudstäder men vill helst undvika att luftprutta sina medspelares magar. Andra älskar att luftprutta magar och kan dessutom tänka sig att skojposta en ultraljudsbild på Instagram. Men sådana typer avskyr kanske koriander och bollsporter. Och just bollsport och koriander – ja, det tycker kanske en tredje är meningen med livet.


Hur så olika människor ska kunna enas om ett och samma sällskapsspel har gäckat mänskligheten i århundraden.  Fram tills nu. För här kommer det gränslösa festspelet där alla kan vinna. Speciellt alla som bott i Borås.


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 15 år

Antal spelare: 2-8

Speltid: 45-60 min


6. CLUEDO

Den folkskygge miljardären Erik Ebenholts har mördats på sin herrgård och alla i huset är misstänkta för mordet.


Nu är det upp till dig att lösa fallet, du får söka igenom herrgården efter ledtrådar och ställa listiga detektivfrågor genom att vandra från rum till rum och anklaga folk och tvinga dem att rentvå sig. Kan du ta lista ut vem som begick mordet, med vilket vapen och i vilket rum som brottet skedde. Den som klurar ut alla svaren först vinner!


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 8 år

Antal spelare: 2-6

Speltid: 60-120 min


7. TRIVIAL PURSUIT

Trivial Pursuit eller TP som det kallas i folkmun är ett klassiskt frågespel som spelas på en cirkulär spelplan med rutor i sex olika färger som representerar olika ämnen av frågor. I denna upplaga finns det 2400 frågor som är uppdelade i de olika kategorierna sport & fritid, kultur & litteratur, geografi, underhållning, historia och natur & vetenskap.


Deltagarna, som tävlar var för sig eller i lag, flyttar runt med hjälp av tärning på spelplanen och när man svarat rätt på en fråga ur varje kategori, tagit sig in till mitten och svarat rätt på slutfrågan har man vunnit.


Läs mer och köp spelet HÄR.


Ålder: från 16 år

Antal spelare: 2-6

Speltid: 120 min (varierar mycket)


Missade vi ditt favoritspel? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i någon av våra Facebookgrupper. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!

Kommentarer


bottom of page