top of page

7 härliga utflyktsmål i Västra Götaland

Uppdaterat: 11 juni 2021

Västra Götaland är full av fina utflyktsmål, många med lång historia och i natursköna miljöer. Hemesterguiden tipsar om några ställen som är värda ett besök, och som kanske inspirerar dig till nästa utflykt!


1. Vandra runt Marstrand

I södra Bohusläns skärgård ligger den bilfria lilla ön Marstrand. Runt ön går en 5 kilometer lång vandringsled, och längs vägen kan du ta en badpaus, utforska grottor och skogar och klämma sig igenom det trånga Nålsögat, en trång gång mellan två klippblock. På toppen av ön ligger Carlstens Fästning, där bland andra Lasse-Maja har suttit fängslad. Här och var längs leden finns bänkar att vila på och njuta av utsikten, och det finns också flera fina badplatser på ön. Till Marstrand kommer du med färja från Koön.

Bildkälla: Klimatsmart semester2. Varnhems klosterkyrka med Kata gård


Ta en minnesvärd utflykt över tusen år tillbaka i tiden vid Varnhems majestätiska klosterkyrka. Här kan du besöka kungagravarna inne i kyrkan, vandra bland ruiner från den gamla klosterkyrkan och besöka museet Kata Gård, med en fascinerande utställning som berättar om livet i Varnhem innan munkarna kom dit, när den mäktiga kvinnan Kata styrde en rik storgård på 1000-talet. Kata Gård är byggd på ruinerna från gårdskyrkan, som du kan se när du vandrar runt utställningen. Besök också Klosterkaféet intill kyrkan för härligt hembakat fika i mysig miljö.

Bildkälla: Kyrkan: Västsverige.com Kata Gård: Wikimedia Commons3. Göta Kanal

Den 190 kilometer långa Göta kanal sträcker sig i idylliskt vacker miljö mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Slätbaken. Kanalen är ett fantastiskt projekt med spännande historia, och kan förmodligen sägas vara ett av Sveriges största byggnadsprojekt. Något som är spännande för både barn som vuxna är att se när båtarna går igenom slussarna. Längs med kanalen finns hela 87 slussar i olika storleksgrad. I Sjötorp vid Vänern, där kanalen börjar, finns flera stora slussar som är fascinerande att titta på. Där finns också café och restaurang såväl som campingplats och hantverksbodar. Har du tur får du se de stora turbåtarna slussas!

Bildkälla: Lina Stiller4. Havets Hus i Lysekil

På saltvattensakvariet Havets Hus finns ungefär 30 akvarier av olika storlekar med många spännande havsvarelser. Här finns ett klappakvarium där man kan känna på bland annat sjöstjärnor och krabbor, och det största akvariet är en tunnel som rymmer hela 140 000 liter vatten! Vattnet i akvarierna cirkulerar från havet direkt utanför, och man strävar efter att ge akvariets invånare en så naturlig miljö som möjligt. Man arbetar ständigt för bevarande och stärkande av arter i havet, och bedriver avelsprogram med bland annat utrotningshotade hajar och havskatter. Ett besök på Havets Hus är spännande för både stora och små!

Bildkälla: Havets Hus5. Tivedens nationalpark

Besök Sveriges sydligaste vildmark Tiveden med gigantiska flyttblock, svarta tjärnar och gammelskog! Det högsta flyttblocket är Junker Jägares sten, som är 15 meter högt.

Här kan man också få se den fridlysta röda näckrosen blomma i Fagertärn, en nästan magiskt vacker syn.

För den vandringssugne bjuder Tivedens skogar på sammanlagt 3,4 mil vandringsled i varierande svårighet. De flesta lederna går över berg och man får räkna med trappor och utmanande terräng. Här finns också många mystiska, historiska och kulturella besöksmål, från slott till gruva. Tivedens djupa skogar är rika på djur- och fågelliv. Här kan du med lite tur se både älg och räv om du går tyst!

Bildkälla: Älg - Tiveden.se, Skogssjö - Tripadvisor.6. Fikastaden Alingsås

I Alingsås är fikakulturen viktig, så viktig att staden benämner sig som The Capital of Fika. Det märks när man ser hur många mysiga, trevliga och välbesökta caféer det finns i Alingsås! Här kan du gå från fik till fik och njuta av många delikata bakverk, ofta hembakade med stolthet och lokala råvaror. Vill du inte gå på egen hand finns det guidade fikavandringar du kan gå. Alingsås är en vacker liten stad med många vackra gamla hus. Strosa runt i stadskärnan, njut av miljön och besök caféer du tycker verkar lockande. Besök också vackra Nolhaga park och titta på slottet, eller besök djuren i parken!

Bildkälla Västsverige.com Credit Tina Stafren7. Trandansen vid Hornborgasjön

Under mars och april kommer tranorna, vårens budbärare, till Hornborgasjön. Det är ett mäktigt skådespel att bevittna när tusentals tranor samlas och trumpetar, äter och dansar för varandra. Är det många tranor på plats är det som ett hav av stora, majestätiska fåglar och luften fylls av deras trumpetliknande rop - en nästan magisk naturupplevelse. Som mest har man räknat till 27 000 tranor på samma gång vid Trandansen i Hornborgasjöns västra område! Vid Trandansen finns en utkiksplats där man kan se de fantastiska fåglarna på nära håll.

Bildkälla: Västsverige.comMissade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför eller skriv ditt tips i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Västra Götaland.

留言


bottom of page