top of page

7 härliga besöksmål i region Örebro

Örebro är en naturskön region, med härliga Bergslagen och Mälardalen, men också rikt på historia. Hemesterguiden har listat 7 tips på besöksmål i region Örebro!


1. Karlslunds Herrgård

Karlslunds herrgård ligger vackert inbäddad i grönskande natur, med blomstrande ängar och spännande groddammar uppe på en rullstensås. Runt 1800-tals herrgården är det gamla bevarat, vandrar man runt på ägorna ser man kulturhistoriska bevarade byggnader som kvarnar, stall, mejeri med mera.

På herrgården finns flera sevärda trädgårdar som är härliga att ströva runt i. Terassträdgård, engelsk trädgård, köksträdgård... Karlslund Herrgård har i 350 år vårdat sina trädgårdar ömt, och det märks!

Bildkälla: Länstrafiken


2. Garphyttans nationalpark

Garphyttan är en av Sveriges äldsta nationalparker, med blomsterrika ängsmarker och härlig löv- och barrskog. Särskilt vacker är parken kanske under våren, när blåsippor, vitsippor, gullvivor och liljekonvaljer pryder ängarna, men den är alltid vacker att besöka året om! Naturen vårdas varsamt enligt gamla traditioner med slåtter och naturskog där döda träd lämnas kvar. Det är en miljö där växter, djur och insekter trivs och frodas! Här finns också natursköna vandringsleder och gammal gårdsmiljö.

Bildkälla: Sveriges Nationalparker


3. Skärmarbodabergen

Mellan Nora och Örebro ligger ett spännande naturreservat med urskog, klippor och grottor. Skärmarbodabergens skog får stå naturligt. Döda träd blir hem till fåglar och insekter, och mossor, lavar och tickor växer på dem. Många arter som inte trivs i modernt hållna skogar frodas här där de får leva ifred. Högt uppe på bergen växer träden sakta, så även små träd är mycket äldre än man kan tro. Här finns också tallar som är över 400 år gamla!

I den spännande miljön finns också över 180 grottor. Att utforska berg och grottor är spännande för stora och små! Här finns också gott om klippor att klättra på, långa och korta vandringsslingor, utsiktsplatser och vindskydd med eldplats.

Bildkälla: Wikimedia Commons


4. Kulturreservatet Gamla Pershyttans bergsmansby

Gamla Pershyttan är ett kulturreservat som bevarar och visar upp Bergslagens storhetstid. Här har man brutit malm och tillverkat järn sedan 1300-talet tills bruket lades ner 1953. Hyttan där man framställde järnet står kvar precis som man lämnade den efter den sista arbetsdagen. Området har också vattenhjul, gruvor, kolhus och en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor att titta på. Besökscentret står alltid öppet med en fin utställning om byn, och det finns skyltade informationsstigar genom hela reservatet.

Bildkälla: Wikipedia


5. Knalla gruva

Utforska gruvområdet både ovan och under jord! Ovan jord finns ett intressant museum, rundturståg och guidade turer, och under jord väntar ett spännande äventyr 200 meter ner i gruvan. I en liten grupp åker man ner i gruvhissen och går sedan en guidad tur i gruvgångarna. Många av guiderna har egen erfarenhet av att arbeta i gruvan, som stängdes 2004, så turen bjuder på många intressanta och spännande fakta! Efter den underjordiska vandringen kan man värma sig med en kopp kaffe i gruvcafét.

Bildkälla: Knalla gruva


6. Wadköping

I centrala Örebro ligger en stad i staden, där det gamla möter det nya. Wadköping visar upp hur Örebro såg ut förr i tiden, med charmiga gamla trähus och smågårdar. I Wadköping finns många spännande museum för stora och små; som Cajsa Wargs skafferi, Historiejakt och skolmuseet, hantverksbodar och även flera lekmuseum. Wadköpingsområdet är alltid öppet, så det är fritt att vandra omkring i den mysiga miljön, och är man fikasugen finns också ett par trevliga caféer.

Bildkälla: Visit Örebro


7. Kvinnersta Kalkbrott

Det natursköna Kvinnersta kalkbrott erbjuder en lite annorlunda, men härlig badupplevelse. Brottet är omgivet av klippor och saknar strand, så det är inte en badplats som passar barnfamiljen. Man tar sig ner till vattnet med en stege eller genom att hoppa från klipporna, som är härligt solvarma under sommaren. Vattnet är klart och inbjudande till både bad och dykning. Om man är intresserad av dykning finns här en dykningsled som leder fram till en spännande sevärdhet under vatten - en kopia av en sovjetisk atombomb.

Även om man inte åker till kalkbrottet för att bada eller dyka bjuder Kvinnersta kalkbrott på en fin utflykt!

Bildkälla: Nerikes AllehandaMissade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför eller skriv ditt tips i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Örebro!

Comments


bottom of page