top of page

7 Gårdsbutiker du kan besöka i höst

Uppdaterat: 19 aug. 2021

Många gårdar i landet har gårdsbutiker där du kan handla lokalt odlade produkter, antingen från gården själv eller från andra gårdar i närheten. Det finns ett stort utbud på produkter som säljs så det är inte enbart grönsaker du kan hitta. Detta gör att du kan stötta lokala bönder som du tycker har bra tankar kring odling eller god djurhållning och gör något gott för miljön. I denna artikeln listar vi sju gårdsbutiker runtom i landet vi tycker är värda ett besök.


1. Kiviks musteri på Österlen

Röda äpplen på ett träd
Bildkälla: Anna Kaminova/Unsplash

Precis vid havet på vackra Österlen ligger Kiviks musteri där du kan köpa produkter av äpplen från deras egna odlingar. Odlingarna som produkterna kommer ifrån kan du även besöka och vandra runt i utan kostnad. Vill du lära dig allt där finns att veta om äpplen har de även ett inspirerande kunskapshus där äpplet får stå i centrum. Musteriet har en lång historia ända bak till 1888 då de första träden planterades av Henric Åkesson. Fem generationer senare är musteriet fortfarande igång och tillverkar must och idag är Kiviks musteri en populär besöksplats i Skåne som passar hela familjen.

I gårdsbutiken kan du hitta allsköns produkter gjorda av äpplen. Här kan du handla allt ifrån must, lemonad och cider till äppelmos, marmelader och chutneys. När du har handlat klart kan du slå dig ner på restaurang Kärnhuset och njut av goda maträtter tillagade med lokala råvaror eller ta en mysig fika på Stinas café med utsikt över Hanöbukten.


Det går även bra att beställa en picknick-kasse från restaurangen och bege dig till Stenshuvud Nationalpark som ligger strax söder om musteriet ifall du hellre vill bege dig ut på äventyr och äta maten ute.


Du kan läsa mer om Musteriet på Kiviks musteris hemsida.


2. Östanlid på Munsö

Kvinna som yogar i motljus
Bildkälla: Jared Rice/Unsplah

I Munsö strax utanför Stockholm ligger denna charmiga gård med tillhörande gårdsbutik. Här kan du handla allt från frukt och grönsaker till trädgårdsplantor. Här finns även många olika sorters äpplen och flera sorters plommon och päron. Allt är ekologiskt odlat.


När det kommer till trädgårdsplantor så brukar det vara majs, squash, pumpa och tomater som finns till försäljning på gården.


Är du intresserad av yoga och vill gå en inspirerande kurs i det så hålls det även kurser där de lät ut Yoga-mindfullness metoder och livsstil. Varje år i slutet av augusti hålls även en årlig Yoga-mindfullsness festival på gården med inbjudna föreläsare, prova-på övningar, vegetariskt kök och mycket mer.


Gården har inga fasta tider utan du får ringa eller maila innan ditt besök. Telefonnummer, mail och mer information om gården hittar du på Östanlids hemsida.


3. Öströö Fårfarm i Tvååker

En fårtacka och hennes lamm ståendes på en gräsmatta
Bildkälla: Fergus So/Unsplash

Öströö Fårfarm är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Här kan du träffa djuren på gården genom att åka med deras lammsafari, barnen får klappa och kela med lammen i hagen och för de vuxna finns här försäljning av fiskekort och uthyrning av båt. För den vandringssugne ligger gården också bra till, precis vid vackra naturområdet Åkulla bokskogar i Hallands inland.


På gården finns även en stor gårdsbutik med delikatesser och kött. Här tillverkas det massor med olika marmelader, chutney, geléer, inläggningar och annat gott. Det finns även både ekologiska och rättvisemärkta teer, kryddor och godis till försäljning. Allt producerat på gården eller lokalt i området.


På övervåningen av butiken finns en hantverksateljé med bland annat ullgarn, fårskinn och mycket mer. Gården har även en brännvinskällare från 1700-talet där du kan äta på vintern, på sommaren kan du istället sitta ute och fika under träden.


Blir du nyfiken och vill veta mer? Gå då in på Ötröö fårfarms hemsida och läs mer.

4. Gårdsbutiken vid Höga Kusten


I natursköna Höga Kusten ligger denna mysiga gårdsbutik som erbjuder ett brett sortiment av deras egna delikatesser, te, godis, leksaker, plantor, heminredning mm. Under sommarmånaderna kan du även köpa blommor och kryddväxter som har drivits upp i deras växthus.


Utöver gårdsbutiken finns här under sommaren även en restaurang och café där du kan sätta dig ner för en avslappnande stund och njuta av maten som kommer direkt från gården.


Men Gårdsbutiken har även öppet varje dag under vinterhalvåret då du kan finna allt från mathantverk i form av choklad till kolbullepannor och mycket mer i butiken. Gör du en vinterutflykt till Höga Kusten kan du hyra snöskor och vandra upp på Själandsklinten och när du kommer tillbaka kan du mysa runt en brasa i trädgården.

För mer information och aktuella öppettider, besök Gårdsbutikens hemsida.


5. Mandelmanns trädgårdar i Simrishamn


Mandelmanns trädgårdar
Bildkälla: Wikimedia

Om du varit på Kiviks musteri så ta dig ner till Simrishamnstrakterna och besök Mandelmanns trädgårdar som ligger mellan Simrishamn och Kivis på Österlen i Skåne. Här kan du besöka deras gård Djupadal som drivs av familjen Mandelmann sen 1996. 2017 och fyra säsonger framåt fick tittarna på tv4 följa med Gustav och Marie Mandelmann i livet på deras gård.


På de 60 hektar mark som gården Djupadal innehåller odlas bland annat grönsaker, växter, blommor och på fälten betar lamm, höns och kor. De har även flera växthus där de även odlar olika frukter som trivs i ett varmare klimat.


I gårdsbutiken säljs det ekologiska varor och frukter från gårdens odlingar. Efter att du har handlat kan du sätta dig ner i caféet och ta en mysig fika innan ni beger er vidare till nästa destination. Gården har öppet några dagar i veckan mellan juli och oktober och entréavgift tillkommer.


Du kan läsa mer om gården och gårdsbutiken på Mandelmanns trädgårdars hemsida.


6. Engelbrekts i Jonstorp


Äpplen i korg
Bildkälla: Unsplash/Joanna Stolowicz

Engelbrekts är en äppelodling i nordvästra Skåne som odlar äpple på 40 hektar. I deras gårdbutik kan du handla äpplen från deras egna odlingar under större delen av året men också cider och must.


Gården var från början ett traditionellt jordbruk med mjölkkor, men 1966, efter att den dåvarande ägaren Tore Engelbrekt blivit inspirerad av sin systers och hennes mans fruktodlingar, planterade Tore de första äppelträden i Södåkra. Det tog fem år innan de första äpplena kunde skördas vilka levererades vidare till grossister. Åren gick och odlingen utvecklades och 1994 började gårdsförsäljningen i en liten skala vilket har utvecklats till den gårdsbutiken som finns på gården idag.


För mer information samt öppettider, besök Engelbrekts hemsida.


7. Slåttergubbens ekologiska fågelmat i Vreta Kloster


Fåglar som flyger över havet i solnedgång
Bildkälla: Unsplash/Florian Hahn

Är du intresserad av en annorlunda gårdsbutik och är fågelfantast så är Slåttergubbens ekologiska fågelmat något för dig. Här kan du köpa prima mat till fåglarna där ingen av råvarorna är besprutade med något.

Butiken finns även online, mer information hittar du på Slåttergubbens hemsida.Har du inte möjlighet att åka ut på landet och besöka dina lokala gårdsbutiker så kan det vara så att du har en REKO-ring mer tillgänglig. Då beställer du råvaror från den gården du vill och kan hämta upp det på en given plats.

Vill du ha tips på vart du kan åka på hemester i höst? Gå med i någon av våra grupper på Facebook och bli inspirerad.

Comments


bottom of page