top of page

7 barnvänliga resmål i Västra Götaland

Västra Götaland bjuder på mängder av aktiviteter som passar både stora och små. Oavsett om ni föredrar stadsliv eller naturupplevelser så finns det något för er. Vi har satt ihop en liten roadtrip genom länet med platser som är värda ett besök.


Cykla Göta Kanal

Familj på cykel som tittar på båtarna i Göta kanal.
Fotograf: Crelle Ekstrand

Göta Kanal är en av Sveriges populäraste cykelleder och en perfekt familjeaktivitet. Leden som går längs med kanalen är bilfri och väldigt lättcyklad, nästan helt utan backar.


Göta kanal börjar i Sjötorp vid Vänerns strand och det är också en perfekt plats att utgå från. Här kan ni hyra cykel och skapa ert egna äventyr eller boka ett paket och slippa tänka på mat, boende och eventuella cykelproblem efter vägen. Längs leden finns flera byar som passar perfekt för små pauser, stanna gärna för picknick medan ni tittar på båtarna som passerar.


Oavsett vad ni väljer så är Norrkvarn ett givet stopp. Här besöker ni Barnens Minikanal, ett Göta kanal i miniatyr. Medan de vuxna vilar i gräset kan barnen plaska runt och leka i det grunda vattnet. Har ni ingen egen båt att leka med går det att hyra och när den lämnas tillbaka får barnet en glass.

Entré till Minikanalen är gratis och öppet dygnet runt under säsongen, som 2023 sträcker sig från 4 maj till 30 september.


Tips: Ta med lite extra fika, mycket vatten och glöm inte solskyddet.



Arena Skövde Upplevelsebad


Arena skövde upplevelsebad, äventyrsbad
Foto: Arena Skövde

Nästa stopp är Skövde och Arena Skövdes upplevelsebad. Det har flera gånger vunnit utmärkelsen “Sveriges Bästa Äventyrsbad” och “Årets Turistmål". Det är inte svårt att förstå varför med bland annat totalt 370 meter vattenrutschkanor, vågpool, grottor, fors och digital pool. Vågar du simma bland krokodilerna?

Badet är uppdelat på en inomhus- och en utomhusdel och vid sämre väder njuter man kanske lite extra av den 36-gradiga luften och de varma poolerna på upp till 24 grader inne i badhuset.


I en liten lugnare del, i närheten av den varma bassängen, finns Drakpoolen, ett spännande poollandskap med aktiviteter som passar de lite yngre barnen. Har man tur kan man se deras maskot, draken Sim-Sala-Bim, smyga runt i buskarna.


Arena Skövde har öppet mån-sön och barn under 3 år går in gratis.



Besök Kroppefjälls naturreservat

Familj med en vuxen och ett barn paddlar kanot hos Ragneruds Vandringsdestination i Kroppefjälls Naturreservat i Västra Götaland.
Bildkälla: Ragnerud Vandringsdestination

Upplev naturen! Det finns mängder av naturupplevelser i Västra Götaland och det känns nästan omöjligt att bara välja någon.


I Dalsland hittar vi Kroppefjälls naturreservat som är ett av Västra Götalands största och absolut värt ett besök. Här finns många olika vandringsled i varierande svårighetsgrad.


Granne med Kroppefjälls naturreservat ligger Ragnerud vandringsdestination. Bo bekvämt i stuga och njut av lokalproducerad mat eller hyr en plats på campingen. Genom dem kan man boka många olika vandringspaket och vid behov finns det utrustning att hyra. Du kan även hyra kanot, SUP-bräda eller fiska. Bastu, minigolf och en stor lekplats finns även på området. För barnen anordnas ofta aktiviteter, där många är helt gratis att delta i. Barnens äventyrsstig, bygga koja i skogen och barkbåtsrace är några av dessa. Det är med andra ord ingen risk för att sitta sysslolös, om man inte vill.


Barn under 4 år följer med gratis när man bokar vandringspaket, men möjlighet finns att boka barnsäng, barnstol och matpaket.


Mer om Kroppefjälls Naturreservat kan du läsa hos Västkuststiftelsen och titta gärna in hos Ragnerud Vandringsdestination för att läsa mer om alla deras aktiviteter.


Nordens Ark

Röd panda på Nordens Ark i Västra Götaland
Foto: Erik Edvardsson, Nordens Ark

Utmed kusten, lite drygt 10 mil norr om Göteborg, hittar vi Nordens Ark. En stor utomhuspark i härlig miljö som utgår från Åby säteri. Det är en ideell stiftelse med uppgift att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald. Nordens Ark ansvarar exempelvis för uppfödning och utplantering av fler arter i Sverige, bland annat Vitryggig hackspett.


Parken består av två delar: den Vilda parken och Lantgården med de svenska lantraserna. Eftersom inhägnaderna är stora och lummiga så kan det vara svårare att se djuren än man är van vid så kikare och lite extra tålamod kan vara bra att ha med sig.


Utöver detta finns också Ekoparken, som är ett av deras största pågående artbevarandeprojekt. På ca 300 hektar mark ska de återskapa 1700- och 1800-talets

landskap - öppna, artrika och präglade av betande boskap. I det landskapet trivs många insekter, fjärilar och fåglar som håller på att försvinna från stora delar av landet. Delar av landskapet kommer utvecklas utan större ingrepp, där exempelvis träd får åldras och dö i egen takt. Utöver de positiva effekterna för miljön så är det även en fantastisk plats att vandra på, vilket man uppmuntrar besökarna att göra på de utmärkta lederna. Promenaden “Tidsresan” passar perfekt för barnen.


I inträdet ingår Barnens zoolympiad där man bland annat får utmana djuren i styrka och snabbhet. Glöm inte att säga till i entrén så ni får allt som behövs.

Nordens Ark har öppet året runt. Här finns även hotell och restaurang. Bokar man hotellet via deras hemsida så ingår inträde till parken. Barn under 5 år går in gratis.


Vägbeskrivning, öppettider och all information som man kan tänkas behöva inför besöket finns på Nordens Arks hemsida.


Slottsskogen


Lekparken Plikta i Slottsskogen, Västra götaland.

Slottsskogen är en av Göteborgs största parker och det är inte svårt att förstå varför det är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer.

Här finns stora gräsmattor, perfekt för picknick och barn med mycket spring i benen, men också många spännande stigar och snår att utforska.

Ta gärna en tur förbi fruktlunden där ni hittar en mängd olika frukt och bär, fritt fram att mumsa i sig.


Utöver detta finns också flera lekplatser.


Naturleken ligger vid Café Azalea, inte långt från sälarna och pingvinerna. Den är uppbyggd som en äventyrlig skogsstig och smälter väl in i naturen runtomkring. Här kan man leka, upptäcka och lära sig mer om naturen.


I skogen bakom Naturleken finns Barfotaslingan, en 300 meter lång sinnesslinga med olika markunderlag. Här kan man ta av sig skorna och testa på hur bland annat lecakulor, sand och grus känns att gå på.


I Slottsskogen finns en av Göteborgs största lekplatser, Plikta. Här finns en mängd fantasifulla lekredskap, plats för picknick, träning och grillar. Här finns även tillgång till toaletter med skötbord.

På Plikta finns en bemannad aktivitetspark. Här kan man låna cyklar, lekredskap, spel och det anordnas även aktiviteter. Aktivitetsparken är anpassad för barn runt 9-14 år.

Här finns även ett allrum där man kan värma sig, leka eller värma på mat. Bestick och tallrikar finns att låna.


I Slottsskogens djurpark, som är en av Sveriges äldsta, kan man titta på nordiska djur som sälar, älgar och hjortar. Under sommaren, 19 april-23 september 2023, är även Barnens Zoo öppet. Där finns bland annat en hage där barnen kan gå in och klappa några av djuren. Hagen är alltid bemannad och djuren väljer själva om de vill låta sig klappas eller om de hellre vill vara i sina bakhägn.


När det är dags för matpaus kan man antingen slå sig ner och äta medhavd matsäck, grilla på någon av parkens grillplatser, besöka ett av alla caféer eller parkens restaurang.


Slottsskogen är öppet året runt och helt gratis att besöka.



Jump Yard

Barn som klättrar på klättervägg på trampolinparken Jump yard i Göteborg, Västra Götaland
Foto: Jump Yard

Är ni sugna på en lite mer fartfylld aktivitet? I Västra Götaland finns flera trampolinparker och lekland, Jump Yard i Göteborg är ett av dessa. För de allra minsta barnen mellan 0-3 år finns Jumpbaby mån-fre kl 10-14, annars är det här en aktivitet som främst passar de lite äldre barnen. Här finns trampoliner, skumgropar, klätterväggar och hinderbanor. Studsa, volta eller utmana resten av familjen i hinderbanan. Precis så utmanande och nervkittlande som man vill.


Jump Yard har öppet alla dagar i veckan.

En timme kostar 150 kr om man bokar online, Jumpbaby 100 kr/tim, men de har också olika paketpris.

När man hoppat färdigt finns även ett café där man kan fylla på med energi.


Vägbeskrivning, öppettider och all information som man kan tänkas behöva inför besöket finns på Jump Yards hemsida. Här finns även adresser till deras övriga anläggningar.


Navet Science Center


Entrén till Navet science center i Borås, Västra Götaland.

Borås är kanske mest känd hos barnfamiljer för djurparken, men det finns mycket annat att göra i staden. I centrala Borås, ett stenkast från högskolan, finns till exempel Navet, ett av Sveriges 20 Science center. På två våningar trängs mängder av experiment, upplevelser och utmaningar som ska väcka nyfikenhet och kreativitet. Vatten, ljuset, människokroppen och universum är några av science centrets teman och det finns något för alla åldrar.


Ett tips är att ta med extra ombyte om man har lite yngre barn som tycker att vatten är otroligt spännande att leka med.


Navet är öppet fre-sön och barn under 4 år går in gratis.


Vägbeskrivning, öppettider och all information som man kan tänkas behöva inför besöket finns på Navets hemsida.


Vill du ha fler tips på saker att hitta på i Västra Götaland?

Vi har många tips på vår hemsida, varför inte ytterligare 7 härliga utflyktsmål i Västra Götaland?


Har du kanske ett eget tips på något man absolut inte får missa? Tipsa oss gärna i en kommentar här under.



Comments


bottom of page