top of page

6 tips på vad du kan pyssla ihop inför midsommar

Uppdaterat: 19 aug. 2021

På fredag firar vi midsommar med sill och potatis på borden och dans kring midsommarstången. För dig som är intresserad av DIY och pyssel finns där många saker du kan göra själv för att förgylla ditt midsommarfirande. I denna artikeln ger vi dig 6 tips på saker du kan pyssla ihop inför midsommar för att göra ditt firande mer personligt.


Gör din egna flädersaft

Flädersaft i flaska med fläder och citron intill

Flädern står just nu I full blom runt om i landet så varför inte passa på att göra egen flädersaft? Det är väldigt lätt att göra och blir riktigt gott! Bjuder du på det på midsommar så kommer även dina gäster bli imponerade över hur gott det är. Men det tar någon dag att göra så du behöver sätta igång med det redan idag om den ska hinna bli klar tills på fredag.


Vad du behöver:

30 fläderblomsklasar

1,5 liter vatten

1,5 liter socker

2 citroner

1 msk citronsyra

Så gör du:

1. Plocka flädern. Blommorna ska vara hela utslagna för att kunna ge smak till saften.

2. Skölj sedan av klasarna ordentligt. Det är inte ovanligt att du får med dig en del småkryp med din fläder.

3. Skölj och skiva citroner och varva dessa med fläderblommorna i en bunke.

4. Koka upp socker och vatten så sockret löses upp, tillsätt sedan citronsyran.

5. Häll en varma blandningen över fläderblommorna och citronen.

6. Låt stå i rumstemperatur tills saften svalnat, ställ sen in bunken i kylen och låt saften stå där och dra sig i två till tre dagar.

7. Sila av saften i flaskor. Klart!


Nu har du en färdig flädersaft att bjuda dina gäster på. Vill du kan du även frysa in saften så håller den sig längre. Vill du göra saften ännu lyxigare så blanda den med champagne, prosecco eller cava så får du fläderchampagne.


Pärla lock till saftglasen

Saftglas med lock av pärlor på ett bord med en blå duk med vita prickar på.

Bildkälla: Makezine

För att undvika att flugor, bin och andra småkryp flyger ner i saften under festen så kan du med hjälp av rörpärlor pärla lock till dina glas som du kan trä dina sugrör igenom. Detta är också ett bra sätt för dina gäster att hålla reda på vems glas som är vems eftersom alla kan få varsitt unikt lock. Om du inte vill göra olika frukter så kan du göra små blommor på locken som passar midsommartemat. Vill du inte göra lock så kan du lika enkelt pärla glasunderlägg som du kan ha till din dukning.


Plocka bukett av vildblommor

Bukett av vilda blommor

Du kan på ett enkelt och billigt sätt göra din midsommardukning lite festligare med en bukett av vildblommor ståendes mitt på bordet. Runt om i diken och på andra platser växer just nu allt från vallmo till blåklint och prästkragar som alla passar väldigt bra till midsommarbordet.

Blommor och växter har en speciellt plats i midsommarfirandet då man förr i bondesamhällena förknippade midsommar med en magisk tid på året. Under midsommarnatten samlade man gärna läkeväxter som man band i midsommarbuketter. Dessa torkade man sen för att bevara midsommarkraften över hela året. Under samma tid trodde man också att man under midsommar kunde förutspå vad som skulle hända under det kommande året. Ett populärt sätt att förutspå framtiden var att plocka mellan sju till nio sorters blommor och lägga under kudden. Detta skulle då få den som hade samlat blommorna att drömma om vem de skulle gifta sig med. Enligt traditionen skulle blommorna plockas under tystnad för att inte bryta magin och den som plockade skulle också enligt vissa traditioner klättra över lika många gärdsgårdar som antalet olika blommor man plockade.


Så gå ut och plocka ett fång med blommor för ditt bord. Tänk bara på att inte plocka några fridlysta blommor och se till att du inte beträder privat mark när du är ute och letar efter blommor att plocka. Plockar du lupiner så försök få upp hela plantan då detta är en invasiv art som gärna tar över där den hamnar. I vår artikel om saker du kan göra på mors dag tipsar vi även om aktörer som har självplock av blommor ifall du hellre vill ha en bukett av odlade blommor.


Dekorera med blommor i glas

Hundkäx i burkar

Bildkälla: Sköna hem


När du är ute och plockar blommor till buketten så passa också på att plocka några extra och ha i små glas eller burkar ståendes på bordet. Brudslöja, hundkäx eller daggkåpa är tre blommor som passar sig extra bra som dekorationer på midsommarbordet. Ett enkelt knep för att göra en burk till en fin vas är att linda lite hampatråd runt burken så blir det en fin dekoration.

Bildkälla: Sköna hem

Servetthållare med hampatråd och en blomma

Ett annat användningsområde för blommor och hampatråd är att göra servetthållare av dem. Linda bara servetterna med en bit hampatråd och stoppa in en blomma innanför tråden så har du en fin och enkel dekoration till dukningen.


Virkad midsommarkrans
Bildkälla: Tant Grön

Virka din egna midsommarkrans

Ett alternativ till en midsommarkrans av riktiga blommor är en virkad krans. Då får du en krans som håller år efter år och som du kan byta blommor på om du vill. Du virkar ringen för sig och blommorna för sig. Hos Tant Grön hittar du mönster på en virkad midsommarkrans. Utifrån detta mönstret kan du även virka en mindre hårdekoration att ha i håret under midsommarfesten om du inte vill ha en hel krans.


Hur firar du midsommar i år? Gå in på vårt senaste inlägg på Instagram och berätta i kommentarerna, eller skriv här nere. Vill du ha tips på vart du kan åka på hemester i sommar? Gå med i någon av våra grupper på Facebook och bli inspirerad.

Comments


bottom of page