top of page

6 tips på vad du kan göra på din hemester i Sörmland

Är du sugen på att hemestra i Sörmland men vet inte vad du ska besöka? I Sörmland kan du bland annat uppleva historiens vingslag i Birka, njuta av trädgårdarna på Julita gård eller uppleva över 180 års svensk industrihistoria på Munktellmuseet. I denna artikeln har vi samlat några av våra bästa tips för din nästa hemester i Sörmland.


1. Gripsholms slott

Gripsholms slott en solig dag i Sörmland

Intill Mälarens strand ligger Gripsholms slott som har anor långt bak i historien. Redan på 1300-talet uppfördes den första borgen här av Bo Jonsson Grip som också gav namnet till platsen. Idag är slottet ett populärt besöksmål för stora och små med besökare från både när och fjärran.

Det nuvarande slottet byggdes under 1500-talat på Gustav Vasas initiativ. Slottet med dess pampiga salar inrymmer fyra sekel av inredningar och konst. Här kan du bland annat känna historiens vingslag i Rikssalen, stiga in i Gustav IIIs runda salong och se dig omkring i Hedvig Eleonoras Drottningsflygel. Här finns även statens portättsamling med över 5000 målningar och här kan du hitta målningar på bland annat den nuvarande kungafamiljen, Göran Persson och Suzanne Osten. Du kan gå runt i slottet på egen hand men också följa med någon av de guidade visningar som de erbjuder.


Mer information om Gripsholms slott och praktisk information vid besök hittar du på De Kungliga Slottens hemsida.

2. Munktellmuseet

Entrén till Munktellmuseet i Sörmland

Prova hur det är att sitta i en veterantraktor eller jordbruksmaskin och se hur en ångmaskin fungerar. På Munktellmuseet kan du göra allt det och mycket mer i detta museet som samlar över 180 års svensk industrihistoria på en yta på 5000 m². Här finns allt för den som är intresserad av svensk industrihistoria.

Till och platsen som Munktellmuseet ligger på har en historia av industrialism. Museet ligger nämligen i Munktellstaden i Eskilstuna, ett gammalt industrikvarter som nu har rustats upp och innehåller allt från kultur till musik och mat. Museet öppnades 1991 av Bengt Ohlin och Jarl Hellicius men drivs nu av Volvo Konstruktion Equipment. Museet utsågs till världens bästa inom sin bransch 2008.

För information om hur och när du kan besöka museet så besök Munktellmuseet.com.


3. Birka

Vi över Birka i Sörmland

Upplev vikingatiden på platsen där allt hände, i vikingastaden Birka. Vikingastaden ligger på Björkö i Mälaren. Här kan du strosa runt i naturen, följa med på en guidad visning i fornlämningsområdet och besöka Vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor. Spännande och intressant för stora och små!


Birka bildades i mitten på 700-talet som en tätort och handelsplats i Mälaren som Sveriges första stad. I Birka har man hittat spår av bland annat arabiskt silver, östeuropeiska pärlor och vackra glasbägare som tros kunna från alla de köpmän och hantverkare som förde med sig varor från hela Europa och andra delar av världen. Dessa varor byttes sen mot de varor som var exklusivt här som till exempel järn, hudar, horn och pälsar.


Under 200 år blomstrade staden Birka innan invånarna övergav staden och flyttade vidare. Idag är Birka en av de viktigaste utgrävningsplatserna för vikingatiden i Sverige och staden blev upptagen på Unescos världsarvslista år 1993.


Information om hur och när du kan besöka Birka hittar du på Birkavikingastaden.se.

4. Sörmlandsleden

Staty av en kvinna i Sörmland

Sörmland bjuder även till många naturupplevelser som du kan ta del av om du följer Sörmlandsleden. Leden omfattar cirka 1000 km preparerade leder uppdelade i 101 etapper och passerar bland annat Södertälje, Katrineholm, Malmköping och Järna. Här går du genom ett omväxlande natur- och kulturlandskap och beroende på var du går passerar flera historiska minnesmärken. Här finns allt från öppna landskap till vildmark, sjöar i mänger och härliga kuststräckor.

Alla lederna är markerade med orangea skyltar och går igenom flera sorters terräng med varierande svårighetsgrad. Utmed leden finns flera rastplatser med vindskydd, kojor och andra möjligheter till övernattning. Det finns även flertalet kallkällor längs leden där du kan fylla på ditt vatten.


Mer information om leden hittar du på Sörmlandsleden.se.


5. Parken Zoo

Entrén till Parken Zoo i Sörmland

Bildkälla: AlphaZeta/Wikimedia


Som en av Sveriges första folkparker invigdes Parken Zoo 1898 och 1950 tillkom djurparken. Idag består Parken Zoo av en djur- och nöjespark, camping, bad och restauranger vilket innebär att det finns något att göra för alla, både stora och små.


I djurparken hittar du exotiska djur som bland annat trädleopard, tigrar och surikater och dessa är uppdelade efter världsdelarna Australien, Afrika, Asien, Sydamerika och en av Sveriges största klapp-djurs-avdelning ”Lilla Zoo” med Barnens reptilhus.

I nöjesparken, vars karuseller ingår i biljettpriset kan barnen ta sig en flygtur i karusellen ”Flygfärden” eller åka någon av de andra 14 åkattraktionerna i parken. Ni vuxna kan pröva lyckan i någon av de alla lotteristånden som även finns här och när det är dags att fylla på energin så finns här både restaurang, café och slushbar. Vill ni handla med er ett minne hem så finns här även en souvenirshop.


Mer information om när ni kan besöka djurparken hittar ni på Parkenzoo.se.


6. Julita Gård


I hjärtat av Sörmland hittar du denna pampiga herrgård vars historia löper ända bak till stenåldern för 5000 år sen. 25 km nordväst om Katrineholm i Julita Socken ligger Julita gård som är en herrgård med hisnande 2 200 hektar mark. Idag är herrgården ett friluftsmuseum som ägs av Nordiska museet. Entréavgiften bestämmer du själv genom ett bidrag till Nordiska museet.


På Julita gårds finner vi en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar, bevarade byggnader och originalmiljöer som mejeri, brandstation och tegelbruk. Allt som en herrgård av denna storleken behöver. Njut av de gröna picknickytorna bland fruktträd, linn och lönn och promenera till bryggan nedanför Stora huset och njut av en spektakulär vy.


Här vill du inte stressa dig igenom ett besök utan avsätt ordentligt med tid för att promenera genom hela parken. Herrgårdsparken är öppen för besök på egen hand under hela året och det finns möjligheter till att avnjuta en middag och övernatta på Julita Wärdshus där du får spendera en natt i herrgårdsmiljö. Mer information om mat och boende hittar du på Julita Wärdshus och information om herrgården finns på Julita Gårds hemsida.


Har vi missat något guldkorn i vår lista? Tipsa i kommentarerna här nere eller gå in på Hemesterguidens Facebook och tipsa i vårt senaste inlägg.











bottom of page