top of page

6 steg till en lyckad picknick

När våren och sommaren är i antågande är det lockande att bege sig ut i det gröna och vad passar då inte bättre än en picknick med vänner och familj? Kanske tänker du nu att det är mycket att ro i men det behöver det inte vara. Det går att göra en picknick väldigt enkel och med lite planering kan den även bli rätt så lyxig. Här får du sex steg till en lyckad picknick.Steg 1. Håll picknicken enkel

En picknick behöver inte vara så komplicerad utan med några enkla tricks så går det att göra picknicken enkel och smidig.


Packa ner picknicken i en kylväska

En kylväska att packa ner det ni ska äta och dricka i gör att transporterandet av picknicken från ditt hem till platsen där ni ska sitta går som en dans. I väskan kan du lägga kylklampar som håller de färska varorna fräscha trots sommarvärmen. Har du ingen kylväska hemma så går det också bra att packa ner maten och drycken tillsammans med några kylklampar så håller även det sig fräscht tills ni kommer fram.

Förvara picknickmaten i matlådor

För att slippa ta med så mycket förpackningar som sen blir till skräp så förvara maten i olika matlådor med tätslutande lock. De finns i flera storlekar så du kan förvara mat med varierande storlek i dem.

Slipp kladdet på picknicken

Att äta med händerna kan lätt göra att det blir kladdigt, speciellt om barn är med på picknicken. Därför kan det var bra att ta med sig servetter eller hushållspapper för att kunna torka av kladdiga händer. Våtservetter kan också vara bra att ta med sig för att kunna tvätta av händerna om ni inte har tillgång till rinnande vatten på platsen.

Ta med mycket vätska

Eftersom de flesta picknickar sker i sommarvärmen så är det viktigt att ta med mycket att dricka. Även om ni väljer att dricka vin eller läsk på picknicken så ta med en extra flaska vatten till att stilla törsten och svalka av er med. Glöm inte skräppåsen En sak som är bra att tänka på när man är ute i naturen är att alltid lämna platsen man är på så som den var när man kom. Därför är det viktigt att ta med sig det eventuella skräp man har skapat och slänga det i en papperskorg och detta görs lättast med en skräppåse.Steg 2. Vad ska ni sitta på?

Vad är en picknick utan en filt? Hitta en plats som är bekväm att sitta på och bred ut er filt. Filten gör det skönare att sitta samt besparar era kläder från eventuella gräsfläckar. Har ni inte en filt att tillgå så går också ett liggunderlag eller ett fallet träd bra att sitta på.


Picknickmat och dryck på en filt på en strand

Bildkälla: UnsplashSteg 3. Välj rätt picknickmat

En lyckad picknick innehåller även trevlig och god mat. Maten får gärna vara enkel att ta med sig ut. Sallader eller wraps passar till exempel väldigt bra för en picknick, det är enkelt att laga, ta med sig och äta när man väl är ute. Även pannkakor är givna picknickfavoriter då de kan ätas kalla utan några problem. Till efterrätt kan man skiva frukt och bananer i stavar och skivor och äta som plockmat.

Vill ni göra det väldigt enkelt för er så duger det också helt fint med en medköpt pizza och burkläsk. Huvudsaken är att man får ta det lugnt och umgås ute i naturen med de man gillar!


Vill ni ha en lite lyxigare picknick så kommer här några tips på olika maträtter som ni kan förbereda inför picknicken som kommer gå hem hos alla som är med.


Ceasarsallad med mozarellafylld kyckling

En enkel ceasarsallad med en spännande touch. Ceasardressingen gör du lätt med dijonsenap och parmesanost i mixern och den mozarellafyllda kycklingen serverar du vid sidan av. Tycker du inte om eller inte vill äta kyckling är salladen minst lika god utan. Länk till receptet hittar du på ica.se.


Pannkakor med citron och ricotta

Dessa pannkakor är ett roligt alternativ till klassiska pannkakor med ricotta och citron i smeten. Den hårt vispade äggvitan gör dessa pannkakor så luftiga och lätta och man vill ha dem. Recept på dessa finns hos ica.se.

Pastasallad med paprika och tomattapenade

Tack vare tomattapenade blir denna enkla salladen till något extra lyxigt. Denna pastasalladen med bland annat grillad paprika förbereder du i ett nafs hemma och kan lätt ta med dig till picknicken. Vill du toppa den med något så rekommenderar vi färdiggrillad kyckling som du antingen kan tillaga hemma eller köpa färdigt i butik. Länk till receptet hittar du på ica.se.


Viltwrap med viltost

Vad passar bättre att äta ute i naturen än viltwrap. Dessa wraps tillagas på 10 minuter och är praktiska att ta med ut och ätas på picknicken. Länk till receptet hittar du hos ica.se.


Gazpachosallad med sparris och krutonger

Denna spännande salladen förbereder du lätt hemma inför picknicken och ringlar sen över dressingen och strör över krutongerna på plats. Toppa den med till exempel räkor eller marinerad tofu. Länk till receptet hittar du hos Ica.se.Steg 4. Bästa drycken för picknicken

Oftast så beger vi oss ut på picknick när det är varmt och skönt och då är det viktigt att inte glömma drickan! Har du med dig en glasflaska så lägg in flaskan en stund i frysen innan ni ska bege er och linda sen in den i tidningspapper så håller den sig kall tills ni kommer fram. Tänk bara på att inte ha den i frysen allt för länge. Detta fungerar även bra om ni tar med vin eller rosé.


Tar ni med er saft eller vatten så lägg in en PET-flaska fylld till hälften med vatten i frysen dagen innan och ta fram och fyll på med saft eller vatten strax innan ni ska ge er ut så har ni iskall dricka hela dagen. På detta sättet så fungerar flaskan även som en extra kylklamp i väskan som håller maten kall och fräsch längre.

Flaska med vatten och glas i en picknickkorg.

Bildkälla: UnsplashSteg 5. Minneslista inför picknicken

Då ni inte vill komma ut till platsen där ni ska ha picknicken och upptäcka att ni har glömt något så kommer här en liten minneslista på det viktigaste att ta med.

 • Filt

 • Något gott att äta och dricka

 • Muggar eller glas

 • Bestik

 • Tallrikar

 • Kniv för att skära bröd och grönsaker med + skärbräda

 • Sax

 • Kapsylöppnare eller korkskruv

 • Servetter eller hushållspapper

 • Våtservetter

 • Skräppåse

 • Solkräm

 • Myggspray

 • Spelkort eller sällskapsspel

 • Högtalare


Steg 6. Tänk på att

Avslutningsvis så kommer här några punkter som är bra att tänka på inför er nästa picknick.

 • Salladsblad blir lätt mjuka och vissna i värmen. Lägg kylklamparna intill salladen eller lägg den i en termos med isvatten och sila den på plats för att den ska hålla sig fräsch längre.

 • Blanda inte i dressing eller strö på krutonger innan ni ska äta. Det gör lätt att salladen blir mosig och krutongerna mjuka.

 • Undvik en allt för smulig efterrätt. Ett kakpaket kläms lätt i väskan och får kakorna att bli smuliga. Baka istället en mjuk kaka eller stek några pannkakor som du har med i en matlåda så får du en efterrätt som håller sig mjuk och god tills ni ska äta den.

Person sittandes på en picknickfilt med glas och kakor i förgrunden.

Bildkälla: Unsplash


Så, nu är ni redo att bege er ut på picknick i helgen. Har du några tips på bra platser som lämpar sig för en picknick? Gå mer i någon av våra Facebookgrupper för just din region och tipsa om det där!

Comments


bottom of page