top of page

6 platser att besöka på norra Öland

Uppdaterat: 16 feb. 2021

Väderkvarnar, historia, vackra stränder och natur är upplevelser som norra Öland bjuder på. Här sägs det att solen ständigt skiner, att havet glittrar och att stränderna går att jämföras med de i resemagasin. Jag har valt ut några av mina favoritplatser på norra Öland som jag anser är perfekta för dig som vill hemestra eller semestra här. Har du några guldkorn att dela med dig av? Lämna gärna en kommentar och berätta!


1. Långe Erik


Längst ut på Ölands norra udde ligger Kalkstensfyren långe Erik, den är hela 32 meter hög och 138 trappsteg krävs för att nå utkiksplatsen. Här kan du njuta av en vacker omgivning, promenera längs kusten eller ta en fika i fyrshopen. Långe Erik är även ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljer, stenstranden kring fyren är nämligen full av stenfigurer som tidigare besökare byggt. Som liten brukade jag plocka med mig de platta stenarna hem att måla på.


- Vill du veta mer om långe Erik? Klicka här


2. Trollskogen


En 13 minuters bilfärd bort från Långe Erik hittar du trollskogen, längst ut på Ölands nordöstra udde. Skogen är ett av Ölands mest omtycka utflyktsmål, även mitt. Varje år samlas min familj och vandrar bland de troll-liknande träden som pryder skogen. Vid havet ligger även det gamla skeppsvraket Swiks som spolats upp på land under 1950-talet under en vinterstorm. Trollskogen är ett vackert naturreservat med stigar som passar de flesta, en rullstolsanpassad och barnvagnsvänlig stig finns även tillgänglig här.


Hemesterguidens praktikant Felicia besökte Långe Erik och trollskogen under en campingresa förra sommaren, klicka här för att läsa om hennes resa.


- Läs mer om trollskogen HÄR


3. Borgholms slottsruinBorgholms slottsruin är ett slott med fängslande historia, här kan du strosa runt längs slottets halvt nedbrunna murar där Kungar som Karl X Gustav en gång vandrat. Slottet bjuder även in till festliga konserter och utställningar under vår och sommar.


- Vill du veta mer om Borgholms slottsruin? Jag vill veta mer!


4. Ramsnäs


Ramsnäs är en äkta godbit, här finner du en perfekt kombination av klapperstenstrand och sandstrand. Passa på och njut av en härlig picknick vid ditt besök i väntan på solnedgången, eller campa vid strandkanten. Det är nämligen många som gör det och vindskydd finns på plats att låna. Om du har tur kan du under sensommaren hitta blåbär i skogarna kring stranden. Förra året var ett rikligt blåbärsår och min syster och jag lyckades samla ihop flera kilo på ett par timmar!


- Läs mer om Ramsnäs HÄR


5. Byrums raukar

Bildkälla: https://www.alltpaoland.se/platser/byrums-raukar/

Byrums raukar är en magisk plats längst en 600 meters lång strandremsa, där ett hundratal raukar reser sig intill havet. Under miljontals år har kalkstenarna mejslats fram av havets vågor. Ta med din kamera och fånga de ståtliga skapelserna på bild!


- Läs mer om Byrums Raukar HÄR


6. Blå Jungfrun


Om du vill uppleva något utöver det vanliga skulle jag rekommendera ett besök till Blå jungfrun, den unika lilla ön mellan Byxelkrok och Oskarshamn. I alla tider har det funnits historier och sägner om ön, och som liten fick jag höra historien om blåkulla. Givetvis var det till blå ljungfrun häxorna åkte under påsken. Det sägs även att olycka bringas till den som tar med sig en sten från ön, och fortfarande berättas historier som dessa vidare. Blå jungfrun kan du besöka över dagen eller övernatta i någon av de två vindskydden som finns, vilket betyder att du i princip kommer vara ensam på ön!


- Vill du läsa mer om mystiska Blå Ljungfrun? Jag vill läsa mer!Boktips!


Passa på att läsa boken ”Öland Brinner” innan eller under ditt besök på ön, där Sigrid Edsenius berättar den spännande historien bakom bränderna som utspelade sig på norra Öland under sju års tid.


- HÄR kan du köpa boken


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Kalmar / Öland.


bottom of page