top of page

5 upplevelser du inte får missa i sommar!

Snart är det dags att börja planera för sommaren och hemester. Vi har därför samlat 5 stycken upplevelser som vi tror att ni kommer att tycka om. Det blir en liten blandad pott och hoppas därför kunna pricka in något för alla. Har du någon favoritupplevelse som du skulle vilja dela med dig av? Hör av dig till oss på våra sociala medier! @Hemesterguiden


1. Norrvikens trädgårdar - Båstad

Norrvikens - trädgårdar - båstad
Bildkälla: Norrviken_bastad på instagram

I början av 1900-talet skapade Rudolf Abelin de berömda trädgårdarna i Norrviken, här får alla sinnena något att glädjas av. Varje trädgård har sin egna karaktär där inspiration från olika länder och tidsepoker kommer till uttryck.


Här skapas trädgårdar fulla av färger och vatten som lockar till sig olika fåglar och fjärilar.

Ta med familjen på en vandring genom de djupa och fria siktlinjerna, där havet och skogen blir en del av trädgården. Slå dig ner på de mer intima platserna för att stanna upp och bara vara en del av naturen ett tag, lyssna till porlande vatten och fågelsång. Här finns det även guidade turer för både barn och vuxna.


Restaurangen Orangeriet bjuder på omsorgsfulla rätter med råvaror från regionen och deras egna trädgård. I körsbärsträdgården finner du skugga och lä som också är Norrvikens utvalda plats för medhavd matsäck, här hittar du även parkens påfåglar.2. Dagstur eller övernattning på Sandhamn - Stockholms skärgård

Sandhamn - ö - stockholms - skärgård
Bildkälla: https://www.flickr.com/photos/hortlander/8749589237

I Stockholms skärgård hittar du den lilla ön Sandhamn, en timma med båt från Stavsnäs vihamn. Här samlas båtfantaster och partyglada turister för att uppleva sommaren i skärgården. Sandhamn bjuder bland annat på mysiga små butiker, museum eller varför inte en cykeltur runt ön. Restauranger finns det gott om och för den som gillar skaldjur så har du kommit helt rätt. Hyr en kajak eller en tur med segelbåt, boka en övernattning och ta in på spa. Ja, här finns det något för alla helt enkelt. Har du båt kan du ta dig hit på det viset och ställa dig i gästhamnen, annars går det turer via Stavsnäs.3. Tågluffa med inlandsbanan

Inlandsbanan
Bildkälla: https://inlandsbanan.se/

Med Inlandsbanekortet kan du tågluffa längs Inlandsbanan från söder till norr i Sverige, eller tvärtom! Upplev Sverige på 14 dagar, gör en avstickare för att uppleva platserna som du alltid velat besöka. Banan som är 130 mil går från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr och är det perfekta sättet att uppleva Sverige på.


Kanske drömmer du om att fjällvandra, paddla kajak eller uppleva museum längs hela Sverige. Med inlandsbanan tar du dig till de mest vackra, idylliska platserna, samtidigt som du värnar om miljön med en fossilfri resa. Du väljer själv vart du vill hoppa av och övernatta, kanske tar du med dig tältet? Annars finns det gott om övernattningsmöjligheter vid alla stopp.4. Höga kusten

höga kusten - bron
Bildkälla: https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenbron

Höga kusten i Ångermanland, känd för sin vackra natur alldeles intill havet. Höga kusten bjuder inte bara på vacker natur och friluftsliv utan har också en hel del historiska platser med bland annat hällristningar som tar oss 6000 år tillbaka i tiden.


Ta ett besök på high coast distillery som prisats för sin berömda whisky, eller om du hellre föredrar gin, så hittar du även Sveriges första renodlade gindestilleri i byn dala utanför Härnösand. Dem har blivit utnämnd till världens bästa gin flera gånger om sedan starten 2011.


För den lite mer äventyrliga finns det väldigt vackra vandringsleder längs Höga kusten. En led som bjuder på extra utamning och magnifika vyer är Härnö trail - leden, den går över ett flertal bergstoppar och bitvis rejäla sluttningar. Du belönas dock med fantastiska utsikter och en omväxlande miljö.


Ta med familjen till Smitingen havsbad, Gå längs grottstigen och upplev tunnelgrottor, grytor och raukar. På stigen kan du behöva ta hjälp av uppsatta rep och stegar för att ta dig hela vägen. Denna plats är bland Sveriges vackraste i sitt slag, väl värda ett eller flera besök.5. Bilkyrkogården i Båstnäs

En lite mer annorlunda upplevelse - Ivanssons bilskrot ägdes ursprungligen av två bröder "Ivansson". De två bröderna demonterade gamla amerikanska övergivna bilar för att sedan sälja vidare till Norge. Idag har detta blivit en kulturell mötesplats för bilentusiaster, då man kan gå runt och titta de gamla vraken runt brödernas sönderfallna hus.


Bilarna kommer främst från 40, 50 och 60-talet och har nu blivit ett med naturen. Det är en rätt spektakulär upplevelse för den som är intresserad av gamla bilar eller för den som vill ta lite schyssta bilder!Vill du möta likasinnade och få fler tips på vad som händer i just din region? Gå med i någon av våra facebookgrupper för just din region här!


Missade vi din favoritupplevelse? Gå med i facebookgruppen för din region och tipsa oss 😍Comentarios


bottom of page