top of page

5 unika biografer som tar biofilmen till nästa nivå!

Doften av nypoppade popcorn, spänningen att få se något man aldrig sett förut, bioreklamen och det försiktiga prasslet med godispåsen och sörplande ur sugrör. Att gå på bio har vi nog alla gjort någon gång och det är en speciell känsla, ännu mer speciell blir den om du tar nästa biobesök till en av biograferna på den här listan. Hemesterkänslan går inte att undvika på de här ställena!

Popcorn poppas på en biograf.

Bildkälla: Laura Nyhuis


1. SPEGELN BIO BAR & BISTRO MALMÖ

Gröna fåtöljer med små runda bord mellan och en liten lampa. Stilen är retro.

Bildkälla: Anna Wahlgren


Sveriges första biobar, Spegeln, är en biograf med egen bistro och bar på Stortorget i centrala Malmö. Det finns totalt tre salonger och i två av dem finns det möjlighet att beställa in salongslådor med utvalda läckerheter att äta under filmen. I dessa två salonger finns det också salongsbarer med fullständiga rättigheter redo att servera ett dig ett glas vin eller öl och snacks under hela filmen.

Förutom vanliga filmpremiärer har Spegeln ett segment som heter Live på bio där det visas opera, balett, teater, konst, konsert och musikal/revy. Utöver detta anordnar Spegeln olika event med exempelvis frukostbio och Sina along på fredagar där det är fritt fram att sjunga med till musikalerna och musikfilmerna vi alla älskar.


Sing Along är pausat tills vidare pga Covid-19.


Ordinarie pris per biljett: 130-150 kr

Betyg på Google: 4,6/5

"Spegeln har onekligen en unik atmosfär som slår SF rejält på fingrarna med lounge känsla och möjlighet till mat och alkoholhaltig dryck. Värt att uppleva!"
"Malmös bästa biograf."

Läs mer om Spegeln Bio Bar & Bistro HÄR.


2. ELEKTRA BIO VÄSTERÅS

En gammal tegelbyggnad i industristil med Elektras röda neonskylt på fasaden.

Bildkälla: Elektra Bio på Facebook


I en gammal industrilokal i Västerås huserar Elektra Bio kan man uppleva stora filmer i liten skala. Salongerna är mindre än de stora kedjornas utan att kännas trånga och är inredda med bekväma fåtöljer. I filmutbudet hittar vi filmer från hela världen som visas på generöst olika tider, det är inget konstigt att gå på bio dagtid här inte!

Här kan man också njuta av livesänd opera, balett, musik, konst och teater från stora scener runt om i världen. Elektra drivs av en ideell kulturförening och ingår i Folkets Bio.


Ordinarie pris per biljett: 115 kr

Betyg på Google: 4,4/5

"Rekommenderas för dig som vill gå på bio och få känslan av privat visning."
"Helt sagolikt med en riktig klassisk biograf!"

Läs mer om Elektra Bio HÄR.


3. BIO CAPITOL STOCKHOLM

Biosalong med gröna fåtöljer och små bord mellan. Högt i tak och det finns även platser på balkongen.

Bildkälla: Visit Stockholm


I en stilfull 20-talsmiljö med många bevarade originaldetaljer på Sankt Eriksgatan 82 hittar vi Capitol som själva beskriver sig som en modern kvartersbiograf för Vasastan och Kungsholmen som erbjuder filmupplevelser och matsensationer.

Här går det att beställa in välkomponerande matpaket och dryck direkt till sitt bord vid fåtöljen inne i salongen och mysa till någon film ur programmet som innehåller allt ifrån klassiker till internationella premiärer och smalare filmer. Är du inte sugen på en vanlig film anordnas det Musikalmåndagar, Afternoon Tea och Seniorbio för de lite äldre där fika såklart ingår.


Ordinarie pris per biljett: 160-280 kr

Betyg på Google: 4,5/5

"Gammaldags charm, mysigt och retro kombinerat med riktigt bio-ljud."
"Det är det här som är bio på riktigt, SF borde se och lära."

Läs mer om Bio Capitol HÄR.


4. NORDISK FILM UPPSALA & MALMÖ

4DX-salongen i Uppsala med dimma i salongen.

Bildkälla: @nfbiouppsala på Instagram


Alla har väl hört talas om 3D-film, men hur är det med 4DX? En innovativ teknik som förstärker filmupplevelsen med hjälp av uppemot 20 olika effekter som vind, vatten, snö, dimma, värme, lukt och såpbubblor. Med hjälp av specialdesignade stolar sitter man heller inte stilla under filmen utan rör sig lite grann för att efterlikna det som händer på skärmen, kanske blir du också kittlad under fötterna? 4DX är ett stort fenomen i världen men än så länge går det bara att uppleva det i Sverige på Nordisk Films i Uppsala och Malmö.

Biograferna är till skillnad från den vanliga biografen fräscht och lyxigt inredd med högt i tak och kiosken är välfylld med snacks som passar alla. Att kolla på film i 4DX är en rolig grej att göra med familjen som särskilt barnen kommer uppskatta, men se till att ha koll på popcornen och drickan så de inte spills ut på golvet!


För tillfället är alla effekter med vind och vatten avstängda pga Covid-19.


Ordinarie pris per biljett: 205 kr

Betyg på Google: 4,4/5

"Fantastisk bioupplevelse! 4DX är i särklass det coolaste jag sett! Rekommenderas starkt!"
"Kul upplevelse och fräscha och lyxiga salonger."

Läs mer om Nordisk Film HÄR.


5. RÖDA KVARN HELSINGBORG

Röda Kvarn i stora röda bokstäver utanför biografen.

Bildkälla: Anders Malmberg


Redan i entrén känner man av historiens vingslag och flyttas tillbaka flera decennier i tiden. Röda Kvarn i Helsingborg visar filmer från hela världen sju dagar i veckan men det är inte bara de klassiska biofilmerna som visas här. I repertoaren finner man även livesända visningar av operaföreställningar från Metropolitan i New York, teaterföreställningar från National Theatre i London, balettföreställningar från Bolsjojteatern i Moskva och mycket mer.

Kom hit en stund innan föreställningen börjar för att hinna med en fika i det retroinredda biocaféet där det serveras kaffe eller te och något gott att tugga på innan filmstart såsom hembakade kakor. En riktig biograf helt enkelt!


Ordinarie pris per biljett: 120 kr

Betyg på Google: 4,4/5

"Biograf med anor. Brett utbud med kvalitetsfilmer. Bekväma salonger och fåtöljer."
"Som bio då vi var unga. Härlig känsla av förväntan."

Läs mer om Röda Kvarn HÄR.


Känner du till fler unika biografer? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i någon av våra Facebookgrupper. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!

Comments


bottom of page