top of page

7 smultronställen att besöka i Skåne

Uppdaterat: 2 sep. 2021

Sveriges södra pärla Skåne bjuder på många fina utflyktsmål. Hemesterguiden har tagit fram sju härliga tips för dig som vill utforska Skåne!


1. Sagolika Kjugekull

Norr om Kristianstad vid den vackra Ivösjöns strand ligger Kjugekull. Här kan du både vandra över öppna hagar och klättra bland gigantiska klippblock! På väg upp till den fantastiska utsikten från bergets topp finns det mer än 50 jättegrytor som är över 75 miljoner år gamla. Ett härligt äventyr för hela familjen, klättringsentusiasterna eller naturälskarna!

Bildkälla: UtiSyd - Utflykter i Skåne


2. Vida och vita skånska stränder

Runtom i Skåne finns många fina stränder med finkornig nästan vit sand och härliga havsutsikter. Frågar man skåningarna menar de att de skånska stränderna är vackrast i Sverige! En vacker strand med vit sand, knotig tallskog på andra sidan sanddynerna och färgglada små badhytter är Kämpingestranden i Höllviken, där man med lite tur också kan hitta bärnstensfynd eller se militärfartyg glida förbi på rad. Skånes stränder är härliga utflyktsmål året om!

Bildkälla: Lina Stiller


3. Bosjökloster Slott och Trädgårdar

Vacker belägen vid Ringsjöns strand i Höör ligger Bosjökloster, ett av Skånes äldsta slott. Här kan man bland annat strosa runt i de vackra trädgårdarna, ro roddbåt på sjön eller njuta av en god fika. Man kan också hälsa på parkens djur - shetlandsponnyer, alpackor, lamor och getter. En mäktig tusenårig ek välkomnar besökarna vid ingången till parken, som står blomstrande i härliga färger genom vår och sommar.


4. Hovs Hallar

Strax utanför Båstad ligger Hovs Hallar, där klipporna dramatiskt möter havet. I det vackra och vilda strandområdet finns höga stup och grottor, klapperstensstränder och stora klippblock. Det är ett spännande område för stora som små att utforska, vandra och bada i!

Bildkälla: Wikipedia


5. Tropikariet i Helsingborg

På Tropikariet kan du träffa busiga lemurer, vandra i regnskog, se giftiga grodor, äta lunch med nyfikna surikater (bakom en glasruta) och mycket mer. Här finner du djur, reptiler och fiskar från hela världen i miljöer som efterliknar deras naturliga habitat. Vågar du gå igenom fladdermusgrottan där det alltid är natt och där fladdermössen flyger fritt? Eller stoppa ner händerna i putsräkornas damm? Tropikariet är en spännande och händelserik utflykt för hela familjen.

Bildkälla: Tropikariet Helsingborg


6. Romeleåsen

Norr om Skurup hittar du Romeleåsen, som höjer sig vackert i det skånska landskapet. Från Väderkullen, som är en av de två högsta topparna, får du en fantastisk milsvida utsikt över vidderna! I det stora området som hör till Romeleåsen finns det många sevärdheter, från vackra skogar och åkrar till slott och parkanläggningar. Vandra längs någon av lederna, besök något av de fina slotten eller titta in i friluftsmuseet Kulturens Östarp. Runt Romeleåsen finns många utflyktsmål!

Bildkälla: Wikipedia


7. Nimis

Är du sugen på en utmanande och annorlunda utflykt ska du åka till Kullahalvön. Här har konstnären Lars Vilks sedan 1980-talet byggt upp ett sevärt konstverk på stranden - ett gigantiskt träslott av drivved. Nimis, som slottet kallas, byggdes utan tillstånd mitt i ett naturreservat och har därför väckt mycket uppmärksamhet. Vägen ner till Nimis är brant och krävande, så du bör ha på dig rejäla skor och vara stadig på foten. Med tiden har Nimis börjat förfalla, så besökare får se upp för trasiga brädor och utstickande spikar. Det är en utmaning att besöka Nimis, men det är en utflykt som verkligen är värd besväret!

Bildkälla: Natursidan.se


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Skåne!


Comments


bottom of page