top of page

5 platser att besöka i Västerbotten nu när sommaren är över

Nu när vi lämnat sommaren bakom oss och Västerbottens många badplatser inte längre lockar börjar det bli dags att hitta några nya utflyktsmål. Vi har samlat 5 platser som vi tycker är värda ett besök nu i höst eller vinter där man kan njuta av natur, norrsken, hängbroar, oslagbar mat och udda konstverk. Vilken tänker du besöka först?

Trappstegsforsen längs Vildmarksvägen med vackra höstträd i bakgrunden.

Bildkälla: @chr_butler på Instagram


1. VINDELN

I Vindeln kommun ligger Vindelforsarnas naturreservat där man kan gå den 5 kilometer långa promenadslingan Broarna runt som korsar älven med en stor hängbro och flera mindre broar där bäckar rinner ut i älven. Hela slingan är rullstols- och barnvagnsanpassad och längs stigen finns det fem rastplatser där man kan vila fötterna och läsa på om älvnaturen och om hur lokalbefolkningen använt älven förr i tiden. En solig höstdag är det väldigt vackert att promenera här och beundra trädens skiftande färger och älvens konstanta brus.


På området finns det både restaurang och ett café med fullständiga rättigheter. Caféet som håller till i Mjölnarens gamla bostad är bara öppet under sommarmånaderna men i restaurangen går det bra att äta och dricka gott året om!

Bildkälla: @astrom_s på Instagram


2. BJÖRK - TOPPRESTAURANG & FJÄLLBAR

I norra Sveriges största skidort Hemavan Tärnaby uppe på fjället ligger topprestaurangen och fjällbaren Björk. Ett besök här är något utöver det vanliga med kombinationen av nordisk design, lokala råvaror och en vidunderlig utsikt över fjället. Till menyn har Björk hämtat inspiration från världens alla hörn och skapat en internationell och innovativ meny där ingen blir besviken.


För att ta sig till Björk åker du med Hemavan Gondol upp på fjället, är det skidsäsong görs detta lämpligast med pjäxor och skidor på fötterna. Vid middagssittningar under vintersäsongen ingår transport med pistmaskin nere från dalen, en upplevelse bara i sig!

Bildkälla: @bjorktopprestaurang på Instagram.


3. ARBORETET I BAGGBÖLE

Ett arboretum kan enkelt beskrivas som en botanisk trädgård med bara träd och buskar och i byn Baggböle ca 1 mil utanför Umeå ligger just ett sånt intill herrgården med samma namn som byn. Arboretet är 16 ha stort och är beläget i en sluttning utmed Umeälven och här promenerar man längs med en stig som slingrar sig fram genom trädgården som är uppbyggd för att efterlikna skog i de olika världsdelarna.


Idag finns det cirka 3000 planterade träd och burkar här, flera grillplatser där man kan njuta av utsikten och det går även att göra ett besök i Buddhagrottan som är ett av konstverken i Konstvägen Sju älvar.

I förgrunden umeälven och ovanför sluttningen skymtar herrgården fram bakom höstfärgade träd.

Bildkälla: @carolienla på Instagram


4. KONSTVÄGEN SJU ÄLVAR

Konstvägen sju älvar är en minst sagt lång konstutställning som sträcker sig över 35 mil, från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen längs med väg 92. Uppställda längs sträckan finns det 13 konstverk av olika slag där den ena inte är lika den andra.


På plats nummer 4 på kommungränsen mellan Vännäs och Bjurholm ligger denna vackra kyrka iklädd sprucket glas och speglar sig i det omgivande landskapet. Konstverket är gjort av Kent Karlsson och har fått namnet Hägring.


Efter några mil till på väg 92 vid Lögdeälvens forsande vatten står konstverk nummer 6 - Vägabstraktion av Jacob Dahlgren. Skulpturen föreställer vägskyltar i olika färger som ger de förbipasserande annan information än de skyltar som finns längs med vägarna. Materialet som använts är reflekterande vilket gör att konstverket syns lika bra på natten som på dagen.


Längre fram på Konstvägen sju älvar på plats nummer 13 finner vi ett konstverk av Monica L Edmondson som är beläget i Borgafjäll vid namn Återkomsten. Valet av sten representerar fjället Borgahällan men det som stjäl mest fokus är glaset som har formen av en samisk trumma och som har designats med de samiska färgerna som utgångspunkt.

Konstverket Hägring, en kyrka byggd i sprucket glas som skiner i solen.

Bildkälla: @evasol på Instagram, se även www.peopleinthestreet.se

Bildkälla: @rollokola och @rantamor på Instagram


5. BJURÖKLUBB

Bjuröklubb är ett av Skellefteås mest besökta utflyktsmål och är en halvö med berghällar täckta av vågspolad sten och knotiga tallar och granar som växer mellan klipporna mot alla odds. Det som gör det här stället så fantastiskt är just de där kontrasterna och variationerna, det karga och hårda mot det mjuka och varma, havet och fastlandet. Längst ut på en klippa, 52 meter över havet, står en gul fyr i trä ståtligt och blickar ut över vattnet, en utmärkt plats att beskåda norrsken särskilt på hösten och vintern.


Härifrån kan du ta en promenad till Jungfrugraven och Sillhällorna som är Västerbottens största hällmarksområdet. Där vandringsleden kröker in mot skogsbrynet mot Jungfrugraven vakar en sjöjungfru över passerande sjöfarare. Den vackra statyn är gjord av Sofia Viklund och flyttade hit till Sillhällorna år 2009.

Bjuröklubbs fyr med ett ståtligt norrsken på himlen ovanför.

Bildkälla: @herr_ordlund på Instagram

Statyn av en sjöjungfru som sitter på Sillhällorna.

Bildkälla: www.4000mil.se


Missade vi ditt favoritställe? Berätta i så fall för oss genom att kommentera här nedanför eller berätta för oss på Facebook eller Instagram.

Comentarios


bottom of page