top of page

5 grönsaker att så i april

Våren knackar på dörren och det börjar klia i odlingsfingrarna. Är du som jag som önskar att 2023 är året som fingrarna äntligen blir så där härligt gröna och trädgårdslandet bara prunkar och ger skörd efter skörd? Jag har bestämt mig för att jag i år fullkomligt ska drunkna i saftiga grönsaker. Och vet du vad? Det är hög tid att börja redan nu! Här får du fem tips på grönsaker som du kan så inomhus nu för att sedan plantera ut senare under säsongen.


En tallrik med tomater i olika färger.
Foto: Charlotta Salomonsson

Tomater

Ska du odla tomater på friland kan du förså fröna inomhus i april eller början av maj. Genom att så dina tomatfrön i början av våren kan du få starka och friska plantor som sedan kan planteras ut på friland efter att risken för frost har passerat. För att lyckas med förodling av tomater inomhus i april, behöver du skapa en miljö med rätt temperatur, fuktighet och belysning för dina plantor. Det finns ett brett utbud av tomatsorter att välja mellan, från de minsta körsbärstomaterna till stora bifftomater.Squash/zucchini

Säger du squash eller zucchini? I min familj är det en evig tvistefråga. Oavsett namn är det en grönsak som jag inte vill leva utan under sommaren. Grillad zucchini med olivolja och havssalt är en svårslagen kombo. Att förså zucchini inomhus i april är ett bra sätt att ge plantorna en tidig start och maximera din skörd. Zucchini trivs i varma och soliga förhållanden, vilket gör det lämpligt för förodling inomhus innan du planterar dem ut på friland när frostrisken är över.

Fem zucchini på rad.
Foto: Charlotta Salomonsson

Sallat

Visste du att växten heter sallat och maträtten, när sallaten blandas med andra ingredienser, heter sallad? Sallat går utmärkt att så direkt på friland, men vill du ha en tidig skörd är sådd inomhus ett tips för att förlänga skördesäsongen. När det sedan är dags att plantera ut dina små plantor kan du passa på att så frön på friland också. Då har du säkrat upp basingrediensen för alla sommarens smarriga sallader!


En hand som håller i fyra egenodlade gurkor.
Foto: Charlotta Salomonsson

Gurka

Att odla egen gurka är en riktig lyx. Visst smakar hemodlad gurka lite mer? Slanggurka passar utmärkt att blanda i sallader eller ha på smörgåsen, men gurka finns i många olika sorter. För att ge plantorna en optimal start är det viktigt att ge dem tillräckligt med ljus och värme. Använd en växtdusch för att hålla fuktnivån hög. Genom att odla gurka inomhus i april kan du se till att du får en tidig skörd och utöka säsongen för din trädgård.En paprikaplanta med avlånga röda paprikor.
Foto: Charlotta Salomonsson


Paprika

Att så paprika inomhus i april är ett utmärkt sätt att få en tidig skörd och förlänga säsongen. Paprikaplantan behöver tillräckligt med ljus och värme för att optimera tillväxten, så placera plantan nära ett fönster med bra ljusinsläpp eller använd växtbelysning. Ska du plantera ut paprikan på friland är det bäst att välja en snabbväxande sort. Paprika är en riktig värmeälskare, så hitta den varmaste platsen i din trädgård och njut av paprikaskörden.Är du nybörjare och är osäker på hur du ska börja med odlingen? Läs vår intervju med trädgårdsmästaren Andreas Blomberg för en massa bra tips!


Comments


bottom of page