top of page

4 tips på hemester i Västmanland

Från de djupa Bergslagsskogarna i norr till Mälarens och Hjälmarens glittrande böljor i söder bjuder Västmanland på storslagna naturupplevelser, fartfyllda utmaningar, historiska sevärdheter och skön avkoppling. I denna artikeln listar vi fyra sevärdheter och aktiviteter vi tycker är värda att besöka nästa gång du är i Västmanland.


1. Anundshög

Har du ett intresse av fornnordisk histora? Då är Anundshög, Sveriges största forntida gravhög ett bra tips! Gravhögen är nio meter hög, 64 meter bred och skapad någon gång under åren 450-1050 e. Kr. Värdefulla fynd tyder på att det en gång i tiden var ett starkt maktcentrum under järnåldern. Förutom fornnordisk historia hittar du även ett trevligt café som serverar lunch och fika.

En fornnordisk gravhög

Bildkälla: Anundshög

2. Klackbergs gruvfält

Här har malm och kalk brutits ända sen medeltiden. Området är välbevarat och därför finns än idag möjlighet att se hur arbetet såg ut förr i tiden.Här finns djupa gruvhål att titta ner i och fina utsiktsplatser. Ett tips är att titta in Blå Grottan - en tunnel som tidigare ledde in i Granrotsgruvan. Namnet kommer från de väldigt blåa vattnet som forsar ut ut öppningen.

En blå grotta

Bildkälla: Äventyrligare


3. Norrängens Alpacka

Utanför Sala finns Sveriges största Alpackagård, Norrängen! Här finns en glamping i sällskap av nästan 100 alpackor, guidade visningar, möjlighet till bad i både pool och badtunna samt alpackapromenader. Möt många olika djur, allt från alpackor och lamor till höns, minigrisar och påfåglar.

Lamm som springer på en gräsmatta

Bildkälla: Norrängens Alpacka


4. Stand Up Paddling på Svartån

Har du testat SUP? Ett hett tips är att ge dig ut på Svartån. Du startar genom ett jordbrukslandskap innan du långsamt glider in i Västerås och naturen byts ut mot citypuls. I eget tempo paddlar du 3,5 km från Billstas kolonilotter in till Stadsparken. Är ni ett helt sällskap kan man med fördel välja en Big SUP som har plats för 6-8 personer. Njut av naturen och ät medhavd fika på brädan!

Tre personer paddlar på SUP

Bildkälla: Aktivt Uteliv


Har vi glömt ett riktigt guldkorn i listan? Tipsa oss genom att lämna en kommentar eller dela med dig i vår facebookgrupp Hemesterguiden Västmanland.


Comentários


bottom of page