top of page

10 saker att göra i Norrbotten

Uppdaterat: 11 juni 2021

Sveriges största län är Norrbotten och är nära en fjärdedel av Sveriges totala landareal. Norrbottens län bjuder på oerhört vackra landskap, nationalparker, och upplevelser utöver det vanliga. Utöver Kebnekaise som är Sveriges högsta berg så har dem även världens största underjordsgruva för järnmalm.


1. Abisko Nationalpark - Kiruna

Abisko national park och en fors som omringas av vackra brandgula träd
Abisko Nationalpark

Abisko nationalpark - Här finns det möjligheter för den som är äventyrssugen. Vandra efter kungsleden och upplev den unika lapporten. Fjällupplevelse med stora chanser till Norrsken, renar och en glittrande stjärnhimmel. Nationalparken är lätt att nå med tåg, buss eller bil från Kiruna eller Narvik.


Vilken tid på året ska man besöka Abisko? Det beror lite på vad du vill uppleva. Vill du uppleva Norrsken och polarnatten så är senhösten och vintern bäst, då kan du även ta dig fram med skidor och skoter. Vill du istället uppleva blomsterparken och fågellivet så är sommaren bäst för det. På tidiga hösten försvinner myggen och fjällbjörksskogen skiner av brandgula nyanser.


För mer information om Abisko och hur du hittar dit, hur du kan bo och vad du kan äta så kan du besöka Sverigesnationalparker.se2. Silvermuseet - Arjeplog

Silvermuseet i sin helhet utifrån, snö på marken och en himmel som skiner med glimmrande rosa/lila färger
Silvermuseet

Som kulturintresserade besökare vill du nog inte missa en klassiskt plats som som silvermuseet. Tre våningar med olika teman, samisk historia, smycken, jakt och fiskeprylar. Här finns det mycket att se på från forna dagar om livet i lappmarken. Missa inte prins Vilhelms kortfilm om Arjeplog. Samiskt silver som är huvudattraktionen finns på bottenplan med typiska föremål som bälten, kragar, kosor och skedar. Bra information och fina föremål. Museet ger ett stor spännvidd från forntid till nutid, där du lär känna Arjeplog och deras historia 10 000 år tillbaka i tiden.
3. LKAB Visitor centre - Kiruna

LKAB  visitor centre, nere i gruvans långa korridorer, och en utställning med bilder och verktyg.
Bildkälla: https://www.kirunalapland.se/se-gora/guidad-tur-till-lkabs-visitor-centre/

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. Här kan du som privatperson komma och besöka deras gruva, du åker rakt in i berget för att sedan åka ner på 540 m. Sen blir du guidad i deras 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggning. Du får lära dig om hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Hur dem lyckas att flytta en hel stad, dess historia och arbetsredskap från början av 1900-talet. Turens längd är på 2h och 45 minuter, med start i Kirunas turistcenter/folket hus. Ni kommer även att stanna till på deras cafe för en liten paus.
4. Treriksröset - Kiruna

Treriksröset

Treriksröset - ligger längst upp i Sverige och är världens nordligaste trelandspunkt där 3 länder möts. Sverige, Norge och Finland. Som ni ser på bilden så är idag Treriksröset markerad med denna gigantiska betongklump.

Vandringsleden till Treriksröset börjar i Kilpisjärvi, som ligger i Finland ca 30 mil öster om Kiruna. Du tar dig enklast dit med egen bil. Väl framme i Kilpisjärvi kan du gå efter vandringsleden på 11 km, som går genom Finlands äldsta nationalpark Malla från 1916.


Vandringen börjar i byns norra ände och det är till vissa delar stenig terräng. Under turen får du uppleva vattenfall, fjälltoppar och en fantastiskt fin fjällbjörksskog. Det går även att åka med turistbåten m/s Malla till Koltaluokta som är ett gammalt sameviste. Båtresan tar ungefär 45 minuter och då kvarstår endast 3 km vandring. Båten stannar vid stranden och väntar ungefär 2 timmar. Du kan även välja att kombinera med både vandring och båt. Förslaget är då att ta båten dit och vandra tillbaka. Båten går mellan midsommar och slutet på september.5. Grodkällan - Arvidsjaur

Grodkällan
Bildkälla: http://www.visitarvidsjaur.se/

Den gröna källan - En mysig skogsvandring på totalt tur och retur en och en halv kilometer. En märklig och magisk plats: en smaragdgrön, bubblande, het och helt kristallklar källa mitt i den norrländska barrskogen. Knappt 30 minuter med bil från Arvidsjaur och en kort, väldigt vacker promenad ut i skogen hittas den mäktiga vy. Lättillgängligt och tack vare en fin, nyrenoverad gång kommer man torrskodd över myren fram till slutmålet. Helt klart värt ett besök ifall man har vägarna förbi! Passar bra för hela familjen att ta en tur för att stanna och grilla vid de färdiguppsatta grillplatserna. Grodkällan fick sitt svenska namn som en översättning av det äldre, samiska namnet Tsuobbuojája som betyder just Grodkällan.6. Kyrka - Kiruna

Kiruna kyrka - Här har vi den, kyrkan som är byggd och skapad för att likna en lappkåta. Det var Hjalmar Lundbohm, Kirunas grundare som år (1855-1926) ville att arkitekten Gustaf Wickman skulle rita en kyrka, som såg ut precis som en lappkåta. Han lyckades och idag står kyrkan där mitt i en naturpark bland björkar och rönn. Kiruna kyrka är förmodligen stadens kanske mest karaktäristiska byggnad. Kyrkan blev färdig år 1912 och var en gåva från LKAB till församlingen. Inom några år ska den flyttas till ny plats liks hela Kiruna.
7. Hundspann - Luleå

Hundspann - husky

Hundspann - Något som alla minst en gång i livet måste prova på. Det går inte riktigt att beskriva känslan av att åka bakom en flock hundar, som så vältränade dem är tar dig runt och ut i vildmarken. Stämningen bland alla hundar innan avgång, glada och förväntansfulla, exakt som du är när du är där, fast med lite nervositet. Förutom den magiska omgivningen man färdas genom, så väcker den här upplevelsen verkligen alla känslor till liv.

Det finns flera företag som anordnar dessa turer i Luleå men även i hela Norrbotten. För att göra det enkelt så länkar jag till en aktör som jag vet har fått bra betyg!8. ishotellet - Jokkasiärvi

Ishotellet - En av Sveriges mest spektakulära och unika upplevelse. Filmen talar nog för sig själv, men den talar inte om vad du känner när du väl är där. Tänk dig att komma rätt in i en Disneyfilm, fast det här är ingen film. Det här är på riktigt och man känner verkligen av arbetet som gjorts, för att skapa en plats som den här. Ett drömlikt paradis i norra Sverige. Ishotellet skapades 1989 och är helt byggt av snö & is. Här finner du allt som ett hotell ska ha, på hotellrummen finns det även ett badrum med bastu där du kan hämta värme om du skulle känna dig frusen. Även fast hela hotellet är ett stort verk i konstnärlig anda, så finns det även en konstutställning, och den kan man besöka även fast man inte bor på hotellet.9. Sarek Nationalpark - Jokkmokk

Sarek

Sarek - är en stor nationalpark i västra delen av Jokkmokks kommun i Lappland. Sarek är Sveriges största högfjällsområde, där samer har bott och följt renens vandringar i urminnes tider. Här hittar du fjäll på 2000 m höjd och nästan 100 glaciärer. Det är en av få nationalparker i Sverige där det inte finns några bekvämligheter för besökarna. Det finns inga stugor, spänger eller markerade leder. Nationalparken är även känd för sitt djurliv, de stora älgarna och de många rovdjuren. I den södra delen av nationalparken korsar Kungsleden. Längs Kungsleden finns övernattningsstugor i enklare standard. Närmsta stället för en matbit så har du Gällivare och Jokkmokk.
10. Ice Driving - Arjeplog

is - driftning - icedrivning- icedrifting
Bildkälla: https://www.swedishlapland.com/

Köra bil på is i Arjeplog - kopior av riktiga formel - 1 banor i full storlek. Vi är nu uppe i 190 km/h - Jag krampar i greppet kring dörrhandtaget, jag antar att mitt ansikte börjat anta samma bleka färg som knogarna, medan Eric Gallardo pratar vidare. Jag vet inte vad som är fel på karln? Jag är åksjuk. Han är pratsjuk. Och fort går det "Håkan Stenlund" . Här får du chansen att lära dig av proffsen. En körskola som erbjuder sina kunder, en bättre körskola så att de får lära sig att behärska sina bilar. Vare sig det är en fyrhjulsdriven Subaru eller en Lamborghini med motorn bak. Det viktigaste för dem är att varje bilförare i alla situationer får chansen att lära sig att ta kontrollen över bilen.

För att få fler tips vad som erbjuds i just din region så kan du gå med i våra regionala facebookgrupper. Eller följa oss på vår instagramsida där vi lägger ut tips i hela Sverige. Har du några tips på vad som går att göra i din region så blir vi jätteglada om du hör av dig till oss!


Comments


bottom of page