top of page

11 böcker & platser du inte får missa

Det finns otroligt många böcker att läsa, men inte riktigt lika mycket tid. Det finns något lite magiskt med att läsa en bok och samtidigt sitta på platsen där den utspelar sig. Men det finns ju så många böcker kanske du säger, oroa dig inte. Vi har tagit fram en lista med 11 böcker du inte får missa, som utspelar sig på olika platser i Sverige, platser som med enkelhet går att besöka. Vi listar självklart platserna tillsammans med information om boken. Hoppas du blir inspirerad till att ta din bok och åka på ett äventyr!


Artikeln är ett betalt samarbete med Bokus och innehåller annonslänkar.

Klicka på bokens bildomslag för att komma till boken på Bokus.se.


1. Stöld av Ann-Helén Laestadius

Handlar om renskötardottern Elsa som blir vittne till hur en av deras renar blir dödad av en man. Mannen hotar henne till tystnad och hotet mot Elsa förändrar henne för alltid. Genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse.


Laestadius bok utspelar sig uppe i norr, i området från hennes uppväxt kring Malmfältet. Malmfältet innefattas av både Gällivare och Kiruna kommun. Ta en paus på något café, en fördel att boken utspelar sig i närheten av två städer är att valmöjligheterna blir många. Eller så kan du ta med dig boken ut på vandring, Laestadiusleden går mellan Lannavaara och Lainio. En vacker vandringsled med mycket fin utsikt. En perfekt plats att sitta och läsa på!


2. Ur Askan av Lina Areklew

Fredrik Fröding är en avhoppad polisaspirant som förlorade hela sin familj i Estoniakatastrofen. Sofia Hjortén är utredaren som återvänt till Örnsköldsvikspolisen efter en framgångsrik karriär i Stockholm. För femton år sedan hade de en kort romans. Nu möts de igen i semesterparadiset Ulvön i Höga kusten.


Ulvön är platsen den här boken utspelar sig på. Ulvön ligger i Höga Kusten i Ångermanland. Ulvöhamn har en lång trappa, om du går upp för den så lönar sig ansträngningen direkt. På toppen av trappan ligger nämligen Lotsberget som bjuder på en fantastisk utsikt! Ta med en bok, en filt och en termos och njut av läsningen.


3. Kalmars Jägarinnor av Tove Folkesson

De miss anpassade, som söker sin identitet i utanförskapet och varandra. De är beredda att göra allt för varandra och för att inte bli som handbollstjejerna. Kalmar är den värld de är dömda till, men ingen kan hindra dem från att försöka spränga murarna, trampa ner rosorna, lura vakterna, och Eva från att hålla förtvivlan borta. Men de får betala ett högt pris. Lika högt som Ölandsbron.


I Kalmar utspelar sig denna pärla. Där kan du sitta vid vattnet med ryggen mot utsidan av Kalmar slott och ta in den vackra utsikten under tiden du läser. Krusenstiernska gården där du kan njuta av en picknick bland grönskan. Ta med egen mat eller köp en kaffe i cafét.


4. Att föda ett barn av Kristina Sandberg

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?


I Örnsköldsvik kan du följa med Maj medan du njuter av staden, kanske på ett mysigt café? Om du hellre sitter ute i naturen kan du besöka Skuleskogen Nationalpark, där kan du gå på vandring tillsammans med din bok. Hitta ett mysigt ställe och slå läger. Inget går upp emot att läsa en roman ute i skogen!


5. Samlade Verk av Lydia Sandberg

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.


I Göteborg kan du sitta på caféer eller vid operan kan du blicka ut över vattnet tillsammans med en termos té. Det finns många restauranger, caféer och barer med uteservering i Göteborg, men det finns också många fina områden för vandring och friluftsliv. Slottskogen är en magisk plats för lite läsning.


6. Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken. Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.


De fyra årstidernas park finns i Sölvesborg där boken utspelar sig. Vi rekommenderar att ta en promenad där bland den varierande växtligheten och ta en paus bland alla blommor och läs ett kapitel. Stadskärnan i Sölvesborg är även den väldigt fin, där en av färgerna heter Lageråsa och är känd genom den svenska arkitektvärlden.


7. Student -64 av Gun-Britt Sundström

Student -64 skildrar en students tre första terminer i Uppsala: filosofistudier, gasker, vilda liftarresor, ensamhet och mer eller mindre tillfälliga kärleksförbindelser. Livet på seminarier, studentrum och matställen skildras i en dagboksliknande form med ögonblicksbilder och en lätt, mycket personlig prosa. Tillsammans väver episoderna fram ett både galghumoristiskt och ömt porträtt av en ung kvinna.


Uppsala har mycket att bjuda på, men vi rekommenderar verkligen ett besök till Wiks Slott. Slottet bjuder på fina vyer, café, tipspromenad och kanske främst - en lugn plats att läsa på. Tänk att titta upp från boken och se ett slott vid vattnet med grönska omkring? Väldigt rogivande.

8. Den andra kvinnan av Therese Bohman

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv. En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.


Vad passar bättre än att sitta på ett café, beställa in sin favoritfika och läsa en bok? I Norrköping kan du sitta i det anrika kvarteret Knäppingsborg, mitt i stan. Njut av de gamla byggnaderna från 1767 eller besök de tre torgen i kvarteret. Njut av din bok i en fantastiskt miljö!


9. Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson

"Jag inser att jag legat naken och tätt intill, varm och yrvaket glad. Och medan jag fnissat av hans kittlande andedräkt har han tänkt att han inte längre vill."

Olivia är dumpad. John vill inte längre vara ihop och hon fattar inte hur hon ska kunna överleva ensam. Vem är hon utan John, utan det perfekta förhållandet? Är hon verkligen en sån som bara kysser den hon älskar? Eller är det så enkelt som Danijel säger att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt?


På Öland eller i Kalmar där Olivia är, kan även du sitta när du läser om hennes försök att vinna tillbaka John. Öland bjuder på fina kuster och rogivande vågor som svalpar. Men Öland är också full av Naturreservat. Ta ett besök Trollskogen, Halltorp eller Solberga alvar. Men glöm inte boken!


10. Med hälsning från Båstad av Jenny Fagerlund

Äntligen är det dags. Linda ska lämna sina konspirerande kollegor och flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både London och Stockholm. Linda drabbas av fullständig panik och berättar inte för någon vad som har hänt, utan fortsätter att låtsas att hon ska flytta. Bara hennes pojkvän Frank och hennes bästa vän Helena får veta sanningen. Men vart ska hon ta vägen?


I Båstad finns räddningen för Jenny, men kanske också för dig? Hovs Hallar är en av Båstads pärlor. Stora klippavsatser där havet möter Hallandsåsen. Det har formats grottor i bergen och det finns vandringsstigar längst med stranden och uppe på avsatsen. Många fina ställen att sitta med sin bok. Men var försiktig längst med kanterna på klipporna!


11. Hjärntvättad av Stefan Malmström

I en snara i sin lägenhet hittas Luke Bergmanns bästa vän hängd med sin fyraåriga dotter liggande livlös i soffan bredvid. Livvakten Bergmann har flytt från New York och lever med skyddad identitet som en vanlig man på Karlskronas gator. Bergmann tror inte att vännen tog livet av sig och han anar att fler kommer att mördas. Tiden är knapp när jakten på motiv drar in honom i en gastkramande våldsspiral.


Karlskrona bjuder på en stadskärna innehar en världsarvsstatus till följd av den bevarade arkitekturen i staden. Det finns mycket fina byggnader att titta på och det passar därför utmärkt att ta med boken in till gatorna i staden. Där kan du fika, äta eller kanske bara sitta ner på en parkbänk i solen och njuta av alla fina intryck.


Genom att klicka på bilden av bokens omslag kan du komma direkt till Bokus och köpa boken. Dessa böcker kommer ge dig en fantastisk läsning och det finns många vackra ställen att läsa sin bok på. Om du vill köpa mer än en bok på Bokus så kan du klicka HÄR för att komma till deras sida!


Har du tips på en bok som utspelar sig på din favoritplats i Sverige? Kommentera gärna nedan och låt oss veta. Gör ett inlägg i Hemesterguiden Sverige på Facebook och tipsa andra om din favoritbok och plats.


Ha en fin läsning!

コメント


bottom of page